Kategorija: Ured gradonačelnika

Danas je u Vukovaru obilježena 31. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te 25. godišnjica završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a.

Obilježavanje je započelo svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova koju je predvodio gvardijan fra Josip Poleto. Uslijedilo je odavanje počasti polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Počast je odao Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora, Vukovarsko-srijemska županije te Grad Vukovar predvođen gradonačelnikom Ivanom Penavom te predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Sabom.

U Hrvatskom domu Vukovaru upriličena je svečana akademija na kojoj je gradonačelnik Ivan Penava u svom obraćanju istaknuo  kako na današnji dan obilježavamo izuzetne važne obljetnice za Republiku Hrvatsku te kako su se na području njezinog istoka odvijali najvažniji trenutci njezine povijesti. „U vrlo teškim okolnostima postojala je velika snaga, odlučnost i energija pred kojima su se sile toga vremena morale saviti i uvažiti ih. Trebalo je državničke mudrosti i hrabrosti odlučiti se za proces mirne reintegracije i mislim da će se danas većina složiti da je to bio mudriji odabir – reintegrirati prostor i ljude bez žrtava. Nemojmo zaboraviti, sve to je omogućila vitalnost našeg naroda i naše države, no imam dojam da smo se toga prelako odrekli. Iz aspekta sanjanja hrvatske države i njezine slobode, ne mogu se oteti dojmu da smo se olako odrekli hrvatske kune.“, rekao je Penava.

U svom govoru, iskoristio je priliku te zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli procesu mirne reintegracije. Zahvale je uputio i drugoj strani uključenoj u taj proces. „Za proces mirne reintegracije bile su potrebne dvije strane, stoga su moje zahvale upućene i drugoj strani, koja u današnjem vremenu ne bi trebala biti „druga strana“. Doista jesam za zajedništvo i mislim da je ono potrebno. No iz konteksta solidarnosti zajedništva, treba ukazati i na loše strane, iz empatije solidarnosti ne treba zabiti glavu u pijesak . Treba reći da procesom mirne reintegracije nismo riješili pitanje ratnih zločina.“, nastavio je Penava te dodao: „Odgajati djecu da ne vole svoje selo, županiju, državu nije dobra politika, uvažavajući sva manjinska prava svakome. Manjinska prava su jedna stvar, ali integracija ljudi je druga stvar.“, zaključio je.

„Konotacija cjelokupne mirne reintegracije neupitno je pozitivna, no negativan kontekst ogleda se u činjenici da su dvije županije koje čine hrvatsko Podunavlje u odnosu na 1991. godinu izgubile trećinu svog stanovništva, a uslijed industrijskih „katastrofa“ i gašenja onog primarnog bez čega Slavonija i njezina sela ne mogu ići naprijed – poljoprivrede. Za zaključiti je kako smo integrirali prostor, ali smo dezintegrirali ljude.“, na kraju je u svom govoru istaknuo gradonačelnik Penava.

Na svečanoj akademiji u povodu mirne reintegracije nazočnima se obratila i tadašnja savjetnica predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te predsjednica Odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije Vesna Škare Ožbolt koja je istaknula kako nigdje u svijetu ne postoji primjer mirne reintegracije kakav je on u Hrvatskoj. „Normalizacija života je proces koji nikada nije završena priča. Svijet je pun kriza i ratova, ali svijet danas u ratu priznaje dobitnike i gubitnike. Mi smo u ratu pobijedili, a u miru se gleda je li neka država uspjela ili nije. To je ono što je naš trajni izazov – uspjeti u miru, razviti ovaj dio Hrvatske, da on ne bude prazan, jer kada je prazan onda je i strateški opasno područje. Želim vam da s istim entuzijazmom kakvim smo vraćali ovaj dio Hrvatske gradite istočnu Hrvatsku na dobrobit svih njenih stanovnika.“

„Naša odluka da idemo u mirnu reintegraciju bila ja pametna i humana. Ovo je zlatan primjer kako smo izbjegli agresiju i smrt ijednog hrvatskog vojnika, jer ovo je bio usko branjen prostor. Čestitam svima koji su to odradili kako je to trebalo. No danas, toliko godina kasnije, proces koji je trebao normalizirati naše odnose s Beogradom, kao da nije ni započeo.  Žao mi je što danas ovdje nema političkih predstavnika srpske strane. U posljednjih 25 godina ovdje se ipak živi mirno i sigurno, iako ne idilično.“, rekao je između ostaloga u svom obraćanju Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Gradonačelnik Penava dodijelio je zahvale institucijama koje su dale svoj doprinos procesu mirne reintegracije. Tako je Grad Vukovar ovom prilikom zahvalio Franjevačkom samostanu Vukovar, Hrvatskom Crvenom križu, Hrvatskom Caritasu, Centru za socijalnu skrb, NMB „dr. Juraj Njavro“ Vukovar, Domu zdravlja Vukovar, Vukovarsko-srijemskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Ravnateljstvu policije, Carinskoj upravi RH, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Poreznoj upravi, Financijskoj agenciji, Hrvatskoj pošti, Hrvatskoj elektroprivredi d.d., Croatia osiguranju, Županijskom sudu Vukovar, Općinskom sudu Vukovar, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Državnoj geodetskoj upravi, Lučkoj upravi Vukovar, Lučkoj kapetaniji Vukovar, Konzervatorskom odjelu Vukovar, Zajednici povratnika Hrvatske, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Vukovar, Vodovodu grada Vukovara d.o.o., Komunalcu d.o.o., Tehnostanu d.o.o., Gradskom muzeju Vukovar, Gradskoj knjižnici Vukovar, Hrvatskom radiju Vukovar, Turističkoj zajednici grada Vukovara, Dječjem vrtiću Vukovar I, Dječjem vrtiću Vukovar II, OŠ Antuna Bauera, OŠ Blage Zadre, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Josipa Matoša, OŠ Mitnica, OŠ Nikole Andrića, OŠ Siniše Glavaševića, Gimnaziji Vukovar, Ekonomskoj školi Vukovar, Srednjoj strukovnoj školi Marko Babić Vukovar, Tehničkoj školi Nikole Tesle, Domu učenika Vukovar, Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih država u RH, Inžinjerijskom korpusu američke vojske, Veleposlanstvu Norveške u RH, Veleposlanstvu Nizozemske u RH te Veleposlanstvu Belgije u RH, Veterinarskoj stanici Vukovar, tvrtki Vupik plus d.d., tvrtki Borovo d.d. i tvrtki Velepromet Vukovar d.d.

Nazočnima se u ime Vlade RH obratio i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, izaslanik Predsjednika Vlade RH, ministar obrane Mario Banožić, a u ime onih kojima je zahvaljeno prigodno se obratila ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

Svečanu akademiju svojim nastupima upotpunili su Ivona Krajinović, Magdalena Goreta, učenica Glazbene škole Vukovar te HKGD "Dunav" Vukovar.