Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo

U gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je završna konferencija EU projekta „Priprema dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru.

Konferenciji su nazočili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru Željko Sudarić, voditelj projekta Bruno Pakter te ispred tvrtke Jurcon projekt, projektantica Ivana Kosier te brojni uvaženi gosti i uzvanici.

Ovom prigodom, gradonačelnik Penava istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je prva faza ovog velikog projekta došla svome kraju, zahvaljujući partnerstvu Grada Vukovaru kao nositelja projekta s Veleučilištem „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru te Razvojnom agencijom Vukovar.

„Vrijednost ove faze projekta je 2.200.000 kuna, a  procjena ukupne vrijednosti projekta je 70 milijuna kuna s PDV-om. Riječ je o kapitalnoj investiciji čija je lokacija, značenje i jezgra projekta revitalizacija gradske četvrti Borovo naselje kao i omogućavanje našem Veleučilištu modernih i dostatnih uvjeta za razvijanje postojećih i novih programa“ rekao je gradonačelnik Penava.

Prva faza projekta je priprema dokumentacije koja je obuhvatila izradu cjelokupne projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade te ishodovanje svih potrebnih dozvola. Projekt je dio Investicijskog plana grada Vukovara koji se realizira kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, a kojeg provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sam projekt u vrijednosti 2.200.000 kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije u iznosu od 1.870.000 kuna.

Dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, Željko Sudarić, istaknuo je zadovoljstvo završetkom ove faze projekta te zahvalio svim partnerima, a pri tome istaknuo i daljnje planove.

“Uz postojeće studijske programe koje provodimo, planiramo započeti s novim studijskim programima, a jedan od dogovorenih je studij informatike, gdje ćemo s Tehničkim veleučilištem iz Zagreba pokrenuti studijski program informatike s 3 različita odjela. Možemo se pohvaliti da je ove god vukovarsko veleučilište upisalo rekordan broj studenata, da je studentski dom je popunjen, da su otvorene upisne kvote za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a cjelokupna priča s Radničkim domom samo je nastavak na sve dobre vijesti“ zaključio je dekan.

 „Radnički dom neto je površina koja obuhvaća prizemlje i 3 etaže ukupno 6960 kvadratnih metara zatvorenog dijela, koje će veleučilište koristiti za svoje potrebe. U prizemlju će se nalaziti velika konferencijska trodijelna dvorana s knjižnicom, dok će se na katovima nalaziti učionice i uredi za profesore. Kompletno će se urediti i okolina s južne na sjevernu stranu, parkiralište s novom cestom, nova pješačka površina što će u konačnici dati jednu lijepu zgrada s okolnim prostorom“ rekao je voditelj projekta Bruno Pakter te istaknuo kako očekuje što brži početak radova i završetak projekta u ugovorenim rokovima.

Rekonstrukcijom postojeće zgrade revitalizirat će se gradska četvrt Borovo naselje kao i proširiti kapaciteti, nadograditi smjerovi te povećati standard Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u zgradi spomeničkog značaja. Projekt će imat značajan utjecaj na fizičku, društvenu i gospodarsku regeneraciju grada Vukovara, omogućiti će bolje obrazovanje za uspješno poduzetništvo i daljnje školovanje u novima, modernim i suvremeno opremljenim prostorima.