Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Prvi od 341 najavljenih putničkih brodova je brod tvrtke Viking kojim je u Vukovar pristiglo 175 putnika koji su većinom iz SAD-a, ali i iz Australije, Brazila, Kanade, Filipina, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije. Na put su krenuli iz Budimpešte te putuju prema Crnom moru.

Turistima su uz ponudu vukovarskih domaćih proizvoda Zadruge „Vrhunsko vukovarsko“ te podjelu promotivnih letaka dobrodošlicu u Vukovar poželjeli zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac i direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

„Sa zadovoljtsvom možemo reći kako je iza nas jedna uspješna godina po pitanju riječnog kruzinga. Prošle godine u naš grad uplovilo je 305 kruzera s 29.607 putnika, a vesele nas i najave za ovu godinu kada očekujemo preko 340 kruzera. Danas smo ovdje kako bi gostima s prvog kruzera zaželjeli dobrodošlicu u Vukovar. “, istaknuo je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te pojasnio kako Grad Vukovar ima brojne benefite kada je u pitanju riječni kruzing, poput plaćanja pristojbi za pristajanje kruzera, plaćanja ulaznica u muzeje, a pozitivan utjecaj dolazak putničkih brodova ima i na ugostiteljstvo.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako prilikom posjete Vukovaru turisti s kruzera posjećuju središte grada i njegovu baroknu cjelinu, Gradski muzej Vukovar koji osim samog obilaska stalnog postava organizira i druge događaje poput koncerata. "Od ove godine posjete su organizirane i Vukovarskom vodotornju, a prilikom posjete turisti se upoznaju i s 5000 godina starom vučedolskom kulturom.“, pojašnjava direktorica Sekulić

Podsjetimo kako je Vukovar i u 2023. godinu ušao s odličnim turističkim rezultatima. U odnosu na 2020. i 2021. godinu koje su bile obilježene pandemijom koronavirusa, u 2022. godini turizam i turističke aktivnosti su se vratile u potpunosti.

U odnosu na 2021. godinu, u 2022. godini bilježi se 43,81% dolazaka turista više te 32,75% više noćenja. Ako se tome pridodaju i školske ekskurzije koje od travnja 2022. nakon pandemije ponovno dolaze u Vukovar, dolasci su povećani za 243,15%, a noćenja za 139,97%.

U usporedbi s rekordnom 2019. godinom, 2022. godina bilježi i 5% više noćenja turista u Vukovaru.

Otvoreno je 9 novih smještajnih objekata (od čega su 3 kuće za odmor) te Vukovar sada raspolaže s 1054 ležajeva.