Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo danas su uručili ugovore vukovarskim poduzetnicima koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore.

Naime, u srpnju ove godine raspisan je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kojim je bilo planirano 1.100.000,00 kuna u proračunu Grada Vukovara, no Grad Vukovar odlučio je za ovu namjenu osigurati dodatna sredstva od još 1.400.000,00 kuna.

Time je ovogodišnjim javnim pozivom dodijeljeno 2,5 milijuna kuna, a bespovratne potpore dobilo je ukupno 160 vukovarskih poduzetnika, što je rekordan broj korisnika ove vrste potpore do sada.

Potpore vukovarskim poduzetnicima usmjerene su na poticanje i razvoj postojećih poduzetnika, ali i sufinanciranje troškova energenata.

 „Od 2015. godine do danas Grad Vukovar je putem ove mjere u vukovarsko gospodarstvo plasirao gotovo 25 milijuna kuna. S obzirom na ovogodišnji poziv i njegovu različitost u odnosu na prethodne godine, sada smo se više orijentirali na trenutnu energetsku krizu te u tom smjeru pružali poticaje i za sufinanciranje troškova energenata. Kao i prethodnih godina, sve je ovo rezultat svakodnevne komunikacije i suradnje s poduzetnicima s područja grada Vukovara te svim relevantnim čimbenicima vukovarskog gospodarstva. Htjeli smo pomoći što većem broju subjekata te vjerujem kako će vukovarsko gospodarstvo na ovaj način profitirati.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava.

Pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako je na javni poziv bilo ukupno 244 prijave od kojih je njih 160 zadovoljilo sve uvjete javnog poziva te dobilo bespovratne potpore. „Najiskorištenija mjera je sufinanciranje troškova energenata, što smo i prepoznali uvođenjem te mjere te nadamo se, pomogli našem gospodarstvenicima u izazovima današnjice.“, zaključila je pročelnica Bilić.

Javni poziv bio je otvoren od 11. srpnja do 11. kolovoza, a sadržavao je dvije mjere: mjeru razvoja postojećih poduzetnika te mjeru sufinanciranja troškova energenata.

Bespovratne potpore dodjeljivale su se za sufinanciranje troškova nastalih u 2021. (od 1. rujna) i 2022. godini.

Minimalni iznos bespovratne potpore koji se po pojedinom zahtjevu mogao dodijeliti je 1.000,00 kuna, a maksimalni iznos bespovratne potpore koji se po pojedinom zahtjevu mogao dodijeliti je za mjeru razvoja postojećih poduzetnika 50.000,00 kuna te za mjeru sufinanciranja troškova energenata 30.000,00 kuna.