Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio podatke prema kojima je u Vukovaru u prosincu 2019. godine bilo zaposleno 9.991 osoba, dok je u prosincu prethodne 2018. godine bilo zaposleno 9.714 osoba.

S obzirom na sezonski karakter zapošljavanja u turizmu, ali i građevini, zbog kojih je najveći broj zaposlenih izražen u ljetnim mjesecima, gradonačelnik je predstavio podatke za mjesec prosinac jer je riječ ne samo o kraju godine, nego i o mjesecima kada sezonsko zapošljavanje nema utjecaja na podatke.

Ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava je istaknuo kako se, u usporedbi s prethodnom godinom radi o brojci od 277 više radnih mjesta, što iznosi povećanje od 2,85% što ukazuje na kontinuirani rast broja zaposlenih u Vukovaru. Kontinuitet bilježimo porastom broja radnih mjesta na kraju 2018. godine za 579 , odnosno 7% u odnosu na prethodnu 2017. godinu.

S obzirom kako je iznimno važan podatak koliko je građana grada Vukovara je uposleno u Vukovaru, gradonačelnik je istaknuo kako je 2019. godine to bila brojka od 5.495 osobe što je 303 Vukovarca zaposlena u Vukovaru više nego prethodne 2018. godine kada ih je bilo 5.192, što čini povećanje od 5,83%, dok je broj osoba s prebivalištem u gradu Vukovaru, a koje su zaposlene na cijelom području Republike Hrvatske također porastao to za 272 osobe, odnosno 3.68%, s 7.386 na 7.658 osoba. 

Od povratka u Vukovar, broj zaposlenih lagano je bilježio tendenciju rasta sve do 2011. godine kada je u posljednji puta zabilježen broj zaposlenih preko 10 000. Nakon 2011. godine broj zaposlenih pada ispod 10 000 sve do rujna 2019. godine kada bilježimo podatak o 10 089 zaposlenih u Vukovaru. U odnosu na rujan 2018. godine to je porast broja od 384 zaposlene osobe, odnosno 3,96% više. S iznimkom prosinca 2019. godine, zadržavamo broj od preko 10 000 zaposlenih u Vukovaru do ožujka 2020. godine.

„U siječnju, veljači i ožujku brojimo preko 10 000 zaposlenih. U veljači je ta brojka gotovo 10 200 tako da prema svim pokazateljima možemo zaključiti kako se prosjek radnih mjesta u ovoj godini trebao kretati oko 10 500, no nažalost već u ožujku pod utjecajem krize izazvane koronavirusom bilježimo pad broja zaposlenih od 105,“ objasnio je gradonačelnik Penava ističući kako su u zadnjih pet godina različite gospodarske analize dokazale kako je po izdavanjima za gospodarstvo Grad Vukovar u samome vrhu jedinica lokalne samouprave. „Možemo pohvaliti 2. i 3. mjestom u državi po izdavanjima za mjere poticanja poduzetništva, a tijekom 2018. godine plasirali smo rekordnih 13 milijuna kuna direktno u gospodarstvo. Vjerujemo kako su upravo te mjere razlog ovim pozitivnim rezultatima povećanja broja radnih mjesta. Nažalost, zbog krize kojoj smo svi svjedoci, očigledno je kako zatvaramo stranicu pozitivnih trendova u gospodarstvu te se vraćamo na postavke krize za koju nitko ne zna kakva će biti. Međutim, Vukovar je u zadnjih pet i pol godina dobio farmaceutsku industriju, a prošle godine i avioindustriju. Te dvije visokotehnološke tvrtke smatramo strateškom vrijednošću Vukovara jer je riječ o visokoprihodovnoj industriji na kojoj Vukovar treba bazirati svoju budućnost,“ naglasio je gradonačelnik Penava.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava najavio je novi paket gospodarskih mjera koji je trenutno još u fazi pripreme. Razvojna agencija Vukovar stavila se na raspolaganje poduzetnicima, a Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju do sada je kontaktirao 260 gospodarstvenika s područja grada Vukovara te u izravnoj komunikaciji s njima prikuplja podatke o utjecaju krize na njih, njihovim planovima i idejama kako što bezbolnije prebroditi krizu.

„Ovaj paket mjera biti će vrijednosti nekoliko milijuna kuna, no s njime nećemo žuriti jer želimo dobro promisliti smjer u kojem želimo ići i pomoći gospodarstvenicima da izađu iz krize. Vodit ćemo se istim receptom koji nas je već doveo do pozitivnih rezultata, a to je rezanje svega što nije nužno i usmjeravanje sredstava u gospodarstvo. Moramo se ponašati racionalno i pokriti sve sektore koji uključuju socijalna davanja, obrazovanje i sport, ali u znatno manjoj mjeri nego li je to bilo u vremenima koja su prethodila ovoj krizi,“ najavio je gradonačelnik Penava.