Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

U Vukovaru, u Poslovno-inovacijskom centru BIC Vukovar, održani su Regionalni dani EU fondova koji obuhvaćaju besplatne edukacije, sajmove EU fondova i posjete uspješnim EU projektima koji se organiziraju u 30 gradova diljem Hrvatske, a s ciljem kako bi se šira javnost na razumljiv i pristupačan način upoznala s mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Besplatne edukacije organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a namijenjene su svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja EU fondova.

Manifestaciju je prigodnim pozdravnim govorom otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić, a istaknula je kako po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova Grad Vukovar bilježi izuzetne uspjehe.

„Grad Vukovar je kao lokalna jedinica zajedno sa svojim gradskim tvrtkama u povlačenju sredstava prešao iznos od pola milijarde kuna, a trenutno provodi Intervencijski plan koji je dio programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondove EU u vrijednosti 180 milijuna kuna“ kazala je Mujkić te dodala kako se važnost današnjeg događaja krije i u pripremama za sljedeću perspektivu po pitanju sredstava EU fondova, ali i u izvrsnoj prilici za informirati se, naučiti nešto novo i biti što uspješniji.

Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kazao je kako ovakva događanja za cilj imaju učenje i isticanje mogućnosti koju EU fondovi pružaju, a kako bi zajedno postali još uspješniji u vremenima koji dolaze.

„EU fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje, to se vidi u svakom dijelu Republike Hrvatske i oni zaista utječu na život naših građana. Naša želja je ravnomjerno razvijati Republiku Hrvatsku kao i želja da se u svakoj županiji osjeti prisutnost EU fondova“ kazao je državni tajnik Žunac te istaknuo kako se jedna financijska perspektiva u razdoblju 2014. – 2020. vrijedna 10,7 milijardi eura, od kojega je iskorištenost 80%, privodi kraju.

Nakon pozdravnih govora, uslijedilo je predstavljanje EU projekata na području grada Vukovara, zatim panel diskusija na temu „Razvoj Vukovara kroz fondove Europske unije“.

Po završetku panel diskusije, za sve zainteresirane održano je stručno predavanje o fondovima Europske unije kao i prigodna radionica, a naposljetku, u obilazak projektne lokacije Poslovno-inovacijskog centra BIC Vukovar sve sudionike ovog informativnog-edukativnog događaja povela je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Grada Vukovara, Marijana Grubišić.