Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Presijecanjem vrpce u srcu Dubrovnika, među starim zidinama, 25. srpnja otvorena je trgovina zadruge Vrhunsko vukovarsko, pod nazivom „Vrhunsko vukovarsko- Vukovarska kuća" koja objedinjuje i svim Dubrovčanima, ali i posjetiteljima grada Dubrovnika nudi najbolju ponudu iz Vukovara.

Suradnjom Grada Dubrovnika i Grada Vukovara, koji već godinama njeguju prijateljske veze, a na inicijativu Grada Dubrovnika Vukovaru je ustupljen poslovni prostor u samom srcu Dubrovnika, a preko tamošnje zaklade „Blaga djela". Za radove unutarnjeg uređenja i opremanja poslovnog prostora Društvo prijatelja dubrovačke starine doniralo je 234.000 kuna zadruzi „Vrhunsko vukovarsko".

Tako od danas, prostor od pedesetak četvornih metara u Ulici Marojice Kaboge, neposredno uz Stradun na prelijepoj i frekventnoj dubrovačkoj lokaciji, objedinjuje najbolje iz Vukovara.

„Jako sam sretan i zahvaljujem Gradu Dubrovniku na ovoj suradnji. Dubrovnik je naš prvi grad - prijatelj u neovisnoj Hrvatskoj, a naša suradnja u različitim područjima traje već niz godina. Ovime spajamo plavu i zelenu Hrvatsku. Nevjerojatna je to prilika za gospodarstvenike s područja Vukovara i njegove okolice da se na mjestu bogatog turizma, na prelijepoj i frekventnoj dubrovačkoj lokaciji, objedinjuje, prezentira i nudi ono najbolje iz Vukovara. Našim proizvođačima dajemo jednu više nego fer priliku da se pozicioniraju na uistinu jako dubrovačko tržište čije su potrebe velike, a time ujedno učine doprinos jačanju prepoznatljivosti i promocije Vukovara. Ovo je uistinu ogroman iskorak i nadamo se da ćemo kroz godine postići razinu koja će zadovoljiti potrebe tržišta na moru, ali i da ćemo ponudu Vukovara upotpuniti proizvodima iz Dubrovnika. To bi onda bila lijepo ispričana priča" zaključio je gradonačelnik Penava zahvaljujući što od ideje o otvaranju trgovine slavonskih proizvoda do same realizacije nije proteklo puno vremena.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako su Dubrovnik i Vukovar stari gradovi prijatelji koji su u ratu dijelili sličnu sudbinu, ali i potpuno različit poslijeratni razvoj te da je zato sretniji što dva grada i na ovaj način surađuju.

U novootvorenom prodajnom-prezentacijskom prostoru, na jednom mjestu, kroz proizvode i kroz samo uređenje prostora, promovira se Vukovar i ono što Vukovar nudi. Nevjerojatna je to prilika da se na mjestu bogatog turizma prezentira i ponudi ono najbolje iz Vukovara.

Proizvodi proizvođača iz Vukovara - okupljenih u zadrugu "Vrhunsko vukovarsko" – pronašli su svoje mjesto na policama posebne trgovine u Dubrovniku, a taj je Vukovaru prijateljski grad prvi u Hrvatskoj u kojem su kupcima na jednom mjestu ponuđeni vrhunski domaći proizvodi vukovarskoga kraja.

„Plan je širiti vukovarsku ponudu dodatnim proizvodima jer Vukovar doista, kada su u pitanju kvalitetni proizvodi, ima puno toga ponuditi domaćim kupcima u Hrvatskoj i turistima. Cilj je stvoriti kvalitetu i prepoznatljivost proizvoda iz Vukovara, a izdvojena poslovna jedinica zadruge „Vrhunsko Vukovarsko" zasigurno će uvelike doprinijeti razvoju, dobrobiti i unaprjeđenju vukovarskih gospodarstvenika, posebice što će u svjetskoj destinaciji poput Dubrovnika, brojni slavonski proizvodi biti dostupni, osim Dubrovčanima, i gostima iz cijeloga svijeta" rekao je Vedran Barić, upravitelj zadruge Vrhunsko vukovarsko dodajući kako su Dubrovčani najviše zainteresirani za naš šumski med i med od bagrema, suhomesnate proizvode, šalšu, hladna suncokretova ulja, kozji sir i vina.

„Želimo otvoriti trgovine i u Zagrebu, Istri, proširiti se i pokazati da Slavonija ima vrhunske i kvalitetne proizvode" zaključio je Barić.

U bogatoj ponudi nalazi se cijeli niz domaćih, vukovarskih proizvoda - med i razni proizvodi od meda, medenjaci i praline, pekmezi i džemovi, suhomesnati proizvodi, razni sirevi, aronija, vina, rakije i likeri, suncokretova ulja, brašno... A u paletu vrhunskih proizvoda uključeni su i suveniri iz Vukovara.

Zadruga "Vrhunsko vukovarsko" utemeljena je u rujnu 2018. godine, a okuplja 26 zadrugara proizvođača iz Vukovara i okolice. Zadruga autohtonim i za grad Vukovar prepoznatljivim proizvodima pridonosi uspješnijoj promociji grada te plasira proizvode oznakom kvalitete "Vrhunsko vukovarsko" na lokalno, ali i tržište cijele Hrvatske.