Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić sudjelovala je na 13. Kongresu Hrvatskog tloznanstvenog društva. Ovogodišnja glavna tema je "Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika".
Cilj Kongres koji se održava svake četiri godine je širenje napredne znanstvene spoznaje u području gospodarenja tlom i zemljištem, pokrivajući sva glavna tloznanstvena područja, počevši od postanka i klasifikacije tala do kakvoće tla i njegovog potencijala za proizvodnju hrane. Kongres tako nudi niz mogućnosti za predstavljanje i razmjenu ideja i iskustava u tloznanstvu i gospodarenju zemljištem koje tloznanstvena zajednica može ponuditi obrazovnim institucijama, gospodarstvu i zakonodavcima.
„Nastojat ćemo u interdisciplinarnoj raspravi iznjedriti perspektive i primjene inovativnih i naprednih tehnologija za održivost uloga tla u različitim područjima ljudske djelatnosti: poljoprivredi, šumarstvu, zaštiti okoliša, gospodarenju otpadom, građevinarstvu i drugim," objasnila je Marija Romić, predsjednica Hrvatskog tloznanstvenog društva.
Koongres traje četiri dana, a sudjeluje 80-ak sudionika, među kojima su predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Krunoslav Zmaić te gosti iz Austrije, Australije, Norveške, Italije i Srbije.