Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava svečano je uručio potpisane Ugovore gospodarstvenicima koji su ostvarili potporu iz Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara u 2018. godini. Zaprimljeno je ukupno 118 zahtjeva od kojih je odobreno 102 u ukupnom iznosu od 1.846.952,59 kn.

„Ovo je rekordna godina po dotaciji sredstava poduzetnicima koju završavamo na ukupnom iznosu od 13 milijuna kuna koje ćemo plasirati poduzetnicima s područja grada Vukovara. Tri su izvora poticaja od kojih je jedan upravo ovaj kojim Grad Vukovar s 2 milijuna kuna izravno potiče vukovarske poduzetnike. Drugi je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara koji će prema vukovarskim poduzetnicima plasirati 4 milijuna kuna, dok će iz Intervencijskog plana grada Vukovara vukovarskim poduzetnicima biti plasirano 7 milijuna kuna," istaknuo je gradonačelnik Penava podsjećajući kako je 2014. godine iznos namijenjen poticanju poduzetništva bio 200 000 kuna. „Upravo ta razlika govori najbolje o tome što nam je na prvome mjestu i koliko smo snažno svi prionuli tome da vukovarsko gospodarstvo poguramo na stupanj razvoja na kojemu će biti snažno, održivo i otporno na rizike i da doprinosi upošljavanju građana grada Vukovara i razvoju našega grada," objasnio je gradonačelnik Penava.
Javni poziv sadržava 14 mjera od kojih je najiskorištenija Mjera 3 - Očuvanje postojećih poduzetnika te je za ovu mjeru potpisano 48 ugovora u ukupnoj vrijednosti od 463.304,66 kn.
Ovim je Programom sufinancirano otvaranje 18 novih obrta ili društava u iznosu od 166.865,21 kn.
Nešto više od 440.00,00 kuna isplaćeno je subjektima koji su registrirani u proizvodnoj djelatnosti za potrebe nabave nove opreme ili proširenja kapaciteta i to kroz Mjeru 11 - Jačanje konkurentnosti u proizvodnji.
S obzirom na izuzetno veliki interes za korištenje mjera iz Javnog poziva, Program ispunjava svoju svrhu, stvara povoljno poduzetničko okruženje, razvija poduzetničku klimu i osigurava preduvjete za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području Grada Vukovara.
„Broj poduzetnika koji koriste poticaje iz godine u godinu raste, a sredstva se sve brže iskorištavaju jer poduzetnici već otprilike znaju što će biti i na koji način mogu aplicirati," rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić.