Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Sukladno službenim podacima HZMO-a u Vukovaru je u prosincu 2017. godine bilo zaposleno 9135 osoba dok je u prosincu prethodne 2016. godine bilo zaposleno 9057 osoba.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što je u godinu dana u Vukovaru zaposleno gotovo 80 osoba više. Ovaj je podatak potvrda uspješnosti svih nastojanja Grada Vukovara u pokretanju gospodarske djelatnosti u Vukovaru.

„Od prvoga smo dana bili usmjereni na gospodarstvo i u manje od tri godine izravno smo u vukovarsko gospodarstvo injektirali više od 15 milijuna kuna. Ovo smo ostvarili zajedno s Fondom za obnovu i razvoj Grada Vukovara i predsjednicom Ljiljanom Blažević. U cilju nam je maksimalo ojačati poziciju naših poduzetnika na tržištu te omogućiti zadržavanje tržišta i zaposlenih u postojećim tvrtkama. Naravno, postoji dio poticaja koji je zadužen za otvaranje novih tvrtki, a samim time i novih radnih mjesta," istaknuo je gradonačelnik Penava.
Grad Vukovar treći je u državi po izdvajanju proračunskih sredstava za razvoj poduzetništva, a uz direktne financijske poticaje, provode se i različite mjere koje se odnose na edukacije poduzetnika te neposredno savjetovanje. Također, intenzivno se radi na privlačenju zainteresiranih investitora koje se kontaktira i prezentira im se Vukovar sa svim svojim potencijalom za ulaganje.
„Učinili smo sve što je u našoj moći kako bismo u Vukovar privukli što veći broj investitora i poduzetnika kao što su i nove tvrtke u Vukovaru – Envision, Vukovar Silber, Metal Produkt, Certifikat, TMC i druge. Osim toga, odgovorno tvrdimo kako podršku nastavljamo i nakon dolaska u Vukovar i to kroz 24-satnu dispoziciju bilo da je riječ o poslovnim i pravnim savjetima ili lobiranju u Vladi. Također, osim direktnog injektiranja sredstava, poduzetnike subvencioniramo kroz cijeli period inkubacije povlaštenim cijenama zakupa proizvodnih hala, poslovnih prostora i građevinskog zemljišta. Ukupan iznos ovih subvencija iznosi 2,5 milijuna kuna," zaključio je gradonačelnik Penava.
Grad Vukovar, novi gospodarski zamašnjak bilježi iz godine u godinu kroz rast udjela poslovnih aktivnosti poduzetnica i poduzetnika u BDP-u grada. Ohrabruje i činjenica kako se mnogi mladi ljudi, nakon srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja odlučuju ostati u Vukovaru te sve češće razmišljaju o otvaranju vlastitih tvrtki i obrta. Na taj način ne samo da osiguravaju svoje radno mjesto, nego ne žele otići iz Hrvatske u potrazi za boljom sutrašnjicom.