Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Krajem 2017. godine u nacionalnoj akciji ocjenjivanja najboljih „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" u kategoriji vinski turizam, Zadruzi Vukovarska vina Vukovar dodijeljena je brončana povelja.
Suncokret ruralnog turizma Hrvatske odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede te uz potporu Hrvatske turističke zajednice.
Povodom osvojenog priznanja gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava čestitao je članovima Zadruge na dosadašnjem radu i brončanoj povelji „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" kao i na svemu što čine za promociju Vukovara i vinskog turizma našeg kraja.
Upravitelj Zadruge Igor Burčak istaknuo je kako je ovo priznanje velika stvar za Zadrugu jer djeluje tek dvije godine, a ujedno im je dodatna motivacija za daljnji rad. Gradonačelniku je zahvalio na inicijativi osnivanja Zadruge kao i na svoj podršci koju im je do sada Grad Vukovar pružio.

Na inicijativu Grada Vukovara 23. listopada 2015. godine osnovana je zadruga Vukovarska vina. Upravitelj zadruge je Igor Burčak, a zadruga broji sedam članova, vinara s područja Vukovara; OPG "Mirjana Milanković", Vinarija "Šmidt", Poljoprivredni obrt "Sovar", OPG "Slavko Belović", OPG "Brigita Vodopić", Podrumi "Krešić", OPG "Burčak".

Grad Vukovar financirao je sa 825.310,02 kn građevinske radove i nabavu opreme za uređenje interijera poslovnog prostora u Ulici dr. Franje Tuđmana br. 18 u sklopu projekta „Obrtnička ulica". Po završetku radova objavljen je natječaj za zakup tog prostora u vlasništvu Grada Vukovara, koji je zatim temeljem istog predan u zakup zadruzi "Vukovarska vina". Investicija je sufinancirana sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a ovim projektom zapravo je realizirana još jedna tradicionalna slavonska priča, kroz koju Grad Vukovar vinarima s područja našeg grada nastoji otvoriti nove mogućnosti i olakšati zajednički nastup na tržištu. U zakupljenom prostoru zadruga je 22. srpnja 2016. g. otvorila vinoteku s ciljem prodaje vina proizvedenih na području grada Vukovara, očuvanja tradicijske proizvodnje grožđa te obogaćivanja vukovarske turističke ponude.

Zadruga ima jednog zaposlenog u prodajnom prostoru, a u svojoj ponudi zadrugari nude devet različitih vrsta vina karakterističnih za naše područje; graševinu, chardonay, silvanac zeleni, traminac, pinot sivi, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, frankovku i merlot, zatim razna voćna vina, likere i rakije.
Osim prodaje vina u svojim prostorijama organiziraju brojne degustacije i manifestacije za čije su prigode obnovili i dvorišni prostor zadruge. Prostor je obnovljen iz vlastitih sredstava zadruge te je izgledom prilagođen staroj jezgri grada.

U daljnjem radu zadrugari su spremni okrenuti se EU fondovima te ulaganjem dodatnih napora u marketing obogatiti turističku ponudu grada Vukovara.
Tijekom 2018. godine planiraju promovirati vukovarska vina na međunarodnim specijaliziranim sajmovima, tako je već u najavi sudjelovanje na vinskom sajmu u Sezgediju u Mađarskoj u ožujku ove godine.