Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Srđan Milaković i pročelnica Upravnog odijela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić sudjelovali su na gospodarskome skupu "Investiranje u istočnu Hrvatsku - okvir, mogućnosti i potencijali" koji je u organizaciji Privredne komore Srbije i Zajedničkog vijeća općina održan u Beogradu.
U radnom dijelu skupa održana je „Prezentacija potencijala za ulaganja u lokalne samouprave iz istočne Hrvatske" u kome su načelnici općina i gradova predstavili investicijske mogućnosti za ulaganja u lokalnim samoupravama iz istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Ovom je prilikom zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić održala prezentaciju potencijala Vukovara kao što su Gospodarska zona, uvjeti investiranja te porezne i druge olakšice.
„Domaćinima je sve što smo prezentirali iznimno zanimljivo jer ulaganjem u Hrvatsku automatski počinju poslovati i u EU. Predstavljanje Vukovara izazvalo je najviše interesa jer se radi o najvećem gradu u Podunavlju, ali i gradu koji ima vlastiti zakon s nizom olakšica gospodarstvenicima," rekla je zamjenica gradonačelnika Mujkić koja je istaknula kako je ovim skupom učinjen prvi korak u poticanju suradnje i ulaganja srpskih gospodarstvenika u Hrvatsku te da je Vukovar otvoren za svaku gospodarsku suradnju koja u cilju ima otvaranje novih radnih mjesta.
U drugom dijelu skupa predstavljena su iskustva u poslovanju kompanija iz Hrvatske u Srbiji, kao i iskustva u poslovanju Industrije mesa Matijević u Hrvatskoj. U završnom su dijelu programa predstavljene perspektive za suradnju u okviru korištenja sredstava iz EU programa između Srbije i Hrvatske i upriličena diskusija privrednika i nadležnih institucija.
"Vukovar je u tom smislu zanimljiv zbog poreznih olakšica i statusa koji ima te sa zadovoljstvom mogu naglasiti kako je jedan investitor iz Srbije, koji se bavi preradom poljoprivrednih proizvoda, iskazao interes za otvaranje pogona u Vukovaru. Za sada je to tek prvi korak, no vjerujem kako će uz daljnju suradnju Privredne komore Srbije, HGK-a i gradskog Odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju kontakti biti intenzivirani, što bi moglo rezultirati i konkretnom investicijom", rekao je zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković .
Uz predstavnike HGK-a Predstavništva u Beogradu skupu su nazočile državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić i pomoćnica ravnatelja za investicije Agencije za investicije i konkurentnost Božica Lapić.