Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava uručio je Ugovore za bespovratne potpore u poljoprivredi.

Grad Vukovar raspisao je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi u 2017. godini koji je bio otvoren od 30. lipnja 2017. do 21. rujna 2017.g. kada su iskorištena proračunska sredstava namijenjena ovim potporama. Riječ je o 500.000,00 kuna proračunskih sredstava od kojih je utrošeno 496.280,90 kuna. Zaprimljeno je 67 zahtjeva, od kojih je odobreno 47.
„U odnosu na prošlu godinu, kada je dodijeljeno 24 potpore u ukupnom iznosu od 133.416,73 kune, ukupan je iznos dodijeljenih potpora povećan za 370%. Prošle je godine je interes bio mnogo manji te nismo uspjeli utrošiti sva sredstva namijenjena ovim mjerama. Ove smo godine, u suradnji i razgovorima s poljoprivrednicima, izmijenili i prilagodili mjere te je interes i odaziv puno veći. Iznimno nam je drago da je to tako jer vjerujemo kako je to područje u koje trebamo ulagati," rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je Grad Vukovar usmjeren u poticanje gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede te da je posebno zadovoljan što mjere potpore u poljoprivredi koristi mnogo mladih poljoprivrednika koji tek razvijaju svoje OPG-ove.
Ovim Javnim pozivom sufinancirani su troškove nabave mehanizacije, opreme u proizvodnji voća i povrća, opreme za navodnjavanje, nabavu voćnih sadnica i loznih cijepova, osiguranje usjeva i nasada, troškove stručnog usavršavanja poljoprivrednika, registraciju traktora i priključnih vozila, troškove nabave matica, rojeva, košnica i ostale pčelarske opreme, troškove obveznih doprinosa novih nositelja kao i članova OPG-ova.
Najtraženija je mjera bila ona namijenjena pčelarima, a odnosila se na nabavu selekcioniranih matica, rojeva, košnica, pčelarske opreme, vozila i ambalaže.