Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava na cilju u park-šumi Adica dočekao je sudionike biciklijade koju je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Biciklijada pod nazivom „Putem EU projekata" odvijala se na ruti od Vinkovaca do Vukovara te je tom prilikom više od 250 biciklista obišlo mjesta u kojima se odvijaju projekti financirani iz fondova EU.
Biciklijada je krenula iz Udruge osoba s invaliditetom Bubamara, a između ostaloga sudionici su obišli odlagalište komunalnog otpada Papuk Vinkovci, željezničku prugu Vinkovci – Tovarnik te su trku završili u Eko-etno centru Adica gdje ih je dočekao Sajam EU mogućnosti uz prezentaciju primjera dobre prakse i mogućnosti sufinanciranja projekata sredstvima iz EU fondova.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac objasnila je kako je cilj biciklijade bio informirati javnost o uspješno provedenim projektima kako na lokalnoj tako i na regionalnoj razini.
„Putem kojim smo prošli, obišli smo 100 milijuna eura vrijedne projekte. Očekujem da svi zajedno nastavimo još intenzivnije i bolje raditi za razvoj ovoga kraja, posebice kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem, da upravo rast i razvoj budu preteča onoga što trebamo raditi da bi ljudi ostali živjeti ovdje," rekla je u svome obraćanju ministrica Žalac.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako možemo biti ponosni na rezultate koje su gradovi i općine Vukovarsko-srijemske županije ostvarili na projektima financiranim iz sredstava fondova EU, no da očekuje još više projekata koji će se napraviti uz podršku ministrice Žalac.

„Nije jednostavno pripremiti dobar projekt koji će EU financirati, ali imamo prave ljude koji znaju i žele te postižu rezultate. Riječ je o više od pet stotina milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte koji su u tijeku i koje smo uspjeli uspješno realizirati. Financijski najteži projekt svakako je Projekt Vukovar i to u vrijednosti od tristo i šezdeset milijuna kuna, ali tu su i Poslovno-inovacijski centar BIC, Eko-etno centar Adica, infrastrukturni projekti na uređenju šetnica, obaloutvrda, projekt Vuka i uređenje Otoka športova – sve kapitalni projekti vrijedni više od deset milijuna kuna. Sljedeći tjedan otvaramo novu gradsku tržnicu vrijednu dvadeset milijuna kuna i financiranu također iz sredstava fondova EU. Vrlo skoro ulazimo i u realizaciju otkupa i prenamijene Hotela Dunav te proširenje kapaciteta Veleučilišta Lavoslav Ružička obnovom Radničkog doma u Borovu Naselju. U tijeku je izgradnja studentskog doma u vrijednosti od osamnaest milijuna kuna, a očekujemo i izgradnju adrenalinskog parka u Adici, ali i stotinu i dvadeset milijuna kuna vrijedan Arheološki park Vučedol," nabrojao je gradonačelnik Penava niz projekata koji se realiziraju u Vukovaru, a sve u smislu boljeg standarda života građana Vukovara te modernizacije infrastrukture i vizure grada.
Najmlađi i najstariji sudionik biciklijade za nagradu su dobili bicikle, a ostali su sudionici sudjelovali u nagradnoj tomboli i u nagradnom kvizu gdje su točnim odgovorom o EU fondovima mogli osvojiti brojne nagrade.