Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

  U okviru programa posjete Hrvatskoj delegacija Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije, na čelu s dr. sc. Abdullah Humud Al Harbeyom, gostovala je u Vukovaru.

Posjetu je organizirala Hrvatsko-saudijska skupina prijateljstva Hrvatskog sabora, a delegacija je osim Vukovara posjetila i Zagreb, Rijeku kao najveću pomorsku luku te Plitvička jezera, prirodnu ljepotu Republike Hrvatske.

„Želja nam je izgraditi najveći svjetski muzej islama pa će nam u tome dobro doći iskustva obnove vukovarskoga muzeja koji je najbolji u Europi. Obišli smo mnoge muzeje po cijelome svijetu, no vaš muzej priča jednu cjelovitu priču o gradu," istaknuo je Al Harbey dodajući kako ih zanima i mogućnost korištenja Luke Vukovar za prijevoz tereta kao i uvoz pitke vode iz Hrvatske, u smjeru realizacije donesene Strategije 2030 Kraljevine Saudijske Arabije. Također, ispred delegacije uputio je čestitke i hvale na napretku koji je Vukovar postigao nakon ratnih razaranja.

Vukovar je, osim memorijalnog značaja, delegaciji bio posebno zanimljiv kao lokacija pogodnog investiranja zbog svog geografskog položaja, najveće riječne luke, Luke Vukovar te zakonskih olakšica i pogodnosti koje nudi ulagačima.

Veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije Njegova Ekscelencija Hani Abdullah Mominah istaknuo je gospodarski aspekt posjete te najavio kako će ovaj susret zasigurno uroditi plodom. Kako kaže, Hrvatska i Vukovar imaju mnogo za ponuditi saudijskim investitorima, a ova je posjeta prvi korak u tome smjeru.
„Vjerujemo kako će delegacija biti zadovoljna posjetom Vukovaru te upoznavanjem kulturnih i turističkih znamenitosti i uvjereni smo da će današnji posjet rezultirati suradnjom ponajviše na polju gospodarstva," rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček. Potencijal za uspješnu gospodarsku suradnju ističe i predsjednik hrvatsko-saudijske skupine prijateljstva Predrag Matić, navodeći visok potencijal za međusobnu ekonomsku razmjenu između Hrvatske i Kraljevine Saudijske Arabije.

Po obilasku Gradskog muzeja Vukovar delegacija je provela ugodno vrijeme u vožnji panoramskim brodom Bajadera, a nakon čega je posjetila i memorijalna mjesta – spomen dom Ovčara i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara gdje su odali počast svim poginulima.