{gallery}2015/11/06/08{/gallery} Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović posjetili su radionicu projekta „ZNANJE JE COOL!" koja se održava u Obiteljskom centru.

Svrha projekta je pomoć i podrška djeci u učenju, a u potpunosti je financiran iz sredstava Proračuna Grada Vukovara u iznosu od 20 000 kn.

Riječ je o projektu koji se provodi za motivirane učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola s područja Grada Vukovara, u odnosu na koje je procijenjeno da imaju kapaciteta za poboljšanje školskog uspjeha, a pritom dolaze iz višečlanih obitelji, čiji roditelji zbog različitih razloga poput nedostatka vremena uslijed zaposlenosti, većeg broja djece, nedostatka dodatnih materijalnih sredstva i sl., nisu u mogućnosti osigurati im potrebnu pomoć i potporu u učenju.

Kroz ovaj Projekt za navedenu ciljanu skupinu osigurava se besplatna pomoć u učenju iz predmeta: matematike, fizike i engleskog jezika, a koje bi pružali studenti iz Vukovara.

Jednako tako, u drugom dijelu Projekta, kroz vodstvo stručne radnice Podružnice Obiteljski centar, Ružice Branković, prof.psihologije, isti učenici sudjelovat će u provedbi osam radionica usmjerenih na rješavanje pitanja kako naučiti učiti, kako organizirati slobodno vrijeme te podignuti motivaciju za učenjem.

Cjelokupan Projekt je usmjeren na unapređenje vještina učenja djece, popravljanje školskog uspjeha, prevenciju napuštanja školovanja u situacijama kada su djeca neuspješna u školi, povećavanje broja djece s dobrim , vrlo dobrim i odličnim uspjehom i time ujedno omogućavanje boljeg upisa i predznanje potrebno za srednjoškolsko obrazovanje te u konačnici i na jačanje samopouzdanja i osobnosti učenika kao i motivacije za učenjem. Jednako tako, budući da su u Projektu kao provoditelji uključeni i vukovarski studenti, isti bi kroz ostvareni honorar u Projektu, poboljšali kvalitetu svog života, odnosno života njihove obitelji.

Na ovaj način, za 80 učenika OŠ-a D.Tadijanovića, N.Andrića, A.Bauera, S.Glavaševića, B.Zadre i OŠ Mitnica osigurat će se kontinirana pomoć i podrška u učenju sve do kraja ove školske godine, točnije sve do svibnja 2016. godine.

„Ovo je samo još jedan u nizu projekata kojima Grad Vukovar pomaže djeci i učenicima. Iz Proračuna Grada Vukovara s 550 000 kn za 2015. godinu, odnosno 750 000 kn za 2016. godinu financiramo 40 asistenata u nastavi. Sa 60 000 kn u 2015. i 100 000 kn osiguranih za 2016. godinu sufinanciramo program predškole koji ove godine ima čak 65 polaznika. Također, kroz program socijalnih mjera financiramo prehranu za 154 učenika sedam vukovarskih osnovnih škola te trenutno stipendiramo 255 studenata sa 2,300 000 kn iz Proračuna Grada Vukovara. Osim toga, s 3,150 000 kn proračunskih sredstava osiguravamo besplatan prijevoz za sve srednjoškolce na području Grada Vukovara te sufinanciramo međugradski prijevoz učenika i studenata. Na prijedlog Gradskog vijeća Grada Vukovara, a zbog velike potrebe, izdvojili smo sredstva za logopeda koji će pružati pomoć i podršku vrtićkoj djeci grada Vukovara," rekao je gradonačelnik Penava.

„Iznimno nam je zadovoljstvo što imamo priliku sudjelovati i podržati ovaj hvalevrijedan projekt koji će utjecati na poboljšanje ocjena i školskog uspjeha, a samim time i samopouzdanja vukovarskih učenika. Nadamo se kako će projekt prepoznati veći broj učenika i njihovih roditelja te da će se razviti u trajni oblik pomoći koje pružamo mladim naraštajima, a koji će se ostvariti zahvaljujući našim studentima," objasnila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović.

Ovom prilikom gradonačelniku Ivanu Penavi Centar za socijalnu skrb, podružnica Obiteljski centar uručila je zahvalnicu za omogućavanje podrške i materijalne pomoći u organiziranju i provedbi projekta za pomoć i podršku djece u učenju, pod nazivom „Znanje je cool" nastalog u okviru aktivnosti Podružnice Obiteljski centar usmjerenih podršci roditeljstvu.