{gallery}2015/10/20/01{/gallery} Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava potpisao je s tvrtkom Filir d.o.o. Ugovor o donaciji kojim se navedena tvrtka obvezuje izvršavati mjesečnu donaciju u iznosu od 20 000 kuna u svrhu financiranja rada Pučke kuhinje u Vukovaru.

„Realnost u gradu Vukovaru je nažalost takva da je pučka kuhinja stvarna potreba. Nadam se kako će uskoro doći vrijeme kada ćemo bez grižnje savjesti moći zatvoriti Pučku kuhinju u Vukovaru, no do tada nećemo okretati glavu od problema i trudit ćemo se najugroženijim građanima osigurati osnovno za dostojanstven život. Sretan sam što je na ovakav način podršku radu Pučke kuhinje, Vukovaru i njegovim socijalno ugroženim stanovnicima izrazila privatna tvrtka, a nadam se kako je u pitanju samo prvi primjer te da će uslijediti i druge vrijedne donacije," naglasio je gradonačelnik Penava.

„Do kraja ove godine za rad Pučke kuhinje osigurano je 350 000 kuna iz Proračuna Grada Vukovara, a za 2016. godinu izdvojili smo 700 000 kuna. Od početka rada Pučke kuhinje težimo povećanju broja korisnika kako bi svi potrebiti bili zbrinuti na ovaj način," istaknula je pročelnica Upravnog odijela za društvene djelatnosti Ana Živanović.

„Naša je tvrtka zapošljava 50 radnika, a u Vukovaru je prisutna već 15 godina. Vukovar je grad koji nam je mnogo pružio, a na ovu smo se donaciju odlučili kako bismo se na neki način odužili i jer ne možemo zamisliti da igdje u Hrvatskoj, a pogotovu u Vukovaru postoje gladni ljudi. Za nas je to nedopustivo tako da na ovakav način želimo doprinijeti poboljšanju životnih okolnosti tih ljudi," objasnio je Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave tvrtke Filir d.o.o.

„Već duži niz godina pokušavamo ostvariti ovaj projekt i djelovati na sličan način kako bismo pomogli ljudima u potrebi, no da sada smo nailazili na zatvorena vrata jer bivša gradska uprava nije imala sluha za najpotrebitije i nije željela otvoriti Pučku kuhinju u Vukovaru," istaknuo je Mario Radić, prokurist tvrtke Filir d.o.o.

Pučka kuhinja u Vukovaru počela je s radom 07. srpnja 2015. godine na dvije lokacije u gradu. Ukupan broj korisnika usluga Pučke kuhinje je 56, od čega je 40 korisnika podnijelo zahtjev Gradu Vukovaru i ostvarilo pravo, a pravo na prehranu u Pučkoj kuhinji preko Caritasa ima još 16 korisnika.

Nakon dva mjeseca rada pokrenut je postupak za povećanje broja korisnika od strane Grada Vukovara za još 20-ak korisnika koji ispunjavaju uvjete. Također, ustanovljeno je kako neki korisnici koji pravo ostvaruju preko Caritasa pravo mogu ostvariti putem Grada Vukovara, a u tome slučaju Caritas je u mogućnosti primiti dodatne korisnike. Svakako, vrijedna donacija tvrtke Filir omogućit će lakše i brže primanje novih korisnika kojima je potreban topli obrok u nadolazećim hladnim danima.

Nakon samog potpisivanja, gradonačelnik se skupa s donatorima susreo s predstavnicima Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije pred Pučkom kuhinjom na lokaciji u centru grada.

Gospođa Renata Keškić, koordinatorica rada Caritasove pučke kuhinje u Vinkovcima objasnila je kako se obroci spremaju po najvišim standardima te da su korisnicu zadovoljni uslugom Pučke kuhinje. „Topli se obroci svakodnevno dopremaju iz Vinkovaca na dvije lokacije u Vukovaru gdje se potom dijele korisnicima," rekla je gospođa Keškić.

Fra Vjenceslav Janjić, Ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata apelirao je sve koji mogu da pomognu potrebitima, a posebnu u pronalasku adekvatnog prostora za funkcioniranje Pučke kuhinje jer sadašnji su prostori tek privremena rješenja koja ne zadovoljavaju standarde u potpunosti.