Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava posjetio je Humanitarnu udrugu „Duga“  te je ovom prilikom s članicama održao sastanak na temu djelovanja udruge i projekata koje provode. Osim Socijalne samoposluge, Humanitarna udruga „Duga“ provodi niz projekata financiranih EU sredstvima, kao što je primjerice projekt „Zaželi“, te kroz njih zapošljava 20 osoba.

„Socijalna samoposluga samo je jedna od djelatnosti kojima se Humanitarna udruga „Duga“ bavi. U suradnji s Gradom Vukovarom nositelj je nekoliko projekata i udruga kontinuirano raste svakom godinom. Samo na projektu Zaželi zapošljava 15 djelatnica i pomaže 90 kućanstava s područja grada Vukovara. Projektom „Godine nisu važne“ pomažu vukovarskim umirovljenicima i brine za njihove potrebe. Vidimo kako je ova udruga usmjerena na olakšavanje života svim ugroženim skupinama našega grada za čiju dobrobit kontinuirano brine. Ne smijemo okretati glavu od teških sudbina ljudi oko nas jer se tijekom života svi suočavamo s teškim okolnostima u kojima nam je potrebna podrška, a to je upravo ono što Humanitarna udruga „Duga“ pruža,“ istaknuo je gradonačelnik Penava.

Istoimena udruga, u našem je gradu pokrenula projekt Socijalne samoposluge te su jedina udruga u gradu Vukovaru koja ima Rješenje Ministarstva poljoprivrede o upisu u Registar posrednika sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, a ima i Rješenje Ureda državne uprave u VSŽ o odobrenju stalnog prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći. Udruga je projekt Socijalne samoposluge Vukovar pokrenula u travnju 2014. godine te je od tada prikupila i podijelila namirnica i higijenskih potrepština u vrijednosti oko 6 milijuna kuna.

„Radimo već sedam godina i kroz taj rad imamo podršku lokalne zajednice, gradonačelnika i odjela za društvene djelatnosti. Kroz tu smo podršku došli i do svih naših projekata. Prepoznato je kako nam nije u cilju našim korisnicima samo proslijediti donirane namirnice nego zaista brinemo o njima,“ pojasnila je predsjednica Tamara Mikulić.

Kako bi osigurali kontinuirano pružanje pomoći i skrbi za više od 600 obitelji (oko 1500 osoba) s područja grada Vukovara, a s ciljem osiguranja održivosti, podizanja kvalitete života korisnika, jačanja kapaciteta i unaprjeđenja znanja udruge i podizanja svijesti i poticanja fizičkih i pravnih osoba na solidarnost prema potrebitima doniranjem hrane i volontiranjem za Udrugu Duga Vukovar osigurano je izravno sufinanciranje kroz Program javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti Grada Vukovara u 2021. godini te je u tu svrhu u proračunu Grada Vukovara predviđeno 90.000,00 kuna.