Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Ugođaj predbožićnog vremena ove će se godine dogoditi u Perivoju dvorca Eltz. Ovaj čarobni prostor obući će posve novo blagdansko ruho, stvarajući božićnu bajku u Eltzu. Na novoj lokaciji, s novim klizalištem i posebnim blagdanskim uređenjem nastojat ćemo održati duh Božića i u ovim teškim vremenima.Uz slogan: RADOST, BEZ OBZIRA NA SVE, ove godine Advent će se održati u promijenjenim okolnostima i s prilagođenim sadržajem, kako bi se poštovale preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji.
“Adventske svečanosti u Vukovaru se tradicionalno održavaju već 23 godine te zahvaljujući Gradskom muzeju Vukovar, ravnateljici Marić i suradnicima, bilježimo zaista najdužu tradiciju održavanja svečanosti. Ove smo se godine odlučili za ovu prekrasnu lokaciju s pogledom na Dunav te smo ovdje postavili i gradsko klizalište uobičajenih dimenzija, međutim riječ je o potpuno novome klizalištu. Ukoliko se ova lokacija pokaže dobro prihvaćenom, planiramo je zadržati i za buduće Advente. Vjerujemo kako će je Vukovarci vrlo brzo i lako prihvatiti jer je zbog cijelog ambijenta Dvorca, pogleda na Dunav i rasvijete ova lokacija zaista prekrasna i primjerena Adventu. Ove smo godine pripremali još jednu novost, a riječ je o sanjkalištu koje je trebalo biti na uzbrdici uz Dunav. Međutim, u iščekivanju smo najnovijih mjera Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske te ćemo se postaviti sukladno mjerama ograničavanja okupljanja. Ipak, željeli smo najmanjim Vukovarcima osigurati mjesto na koje mogu doći tijekom školskih praznika družiti se na svježem zraku i baviti klizanjem i sanjkanjem. Trenutno su obje aktivnosti pod upitnikom, no ipak se nadamo kako će, poštujući epidemiološke mjere, Vukovarci moći uživati u zimskim radostima, popiti kuhano vino ili čaj te se susresti na otvorenoj, ukrašenoj lokaciji,” rekao je gradonačelnik Ivan Penava izražavajući nadu kako će najmlađim sugrađanima kraj ove i početak sljedeće godine ostati u lijepome sjećanju jer se Advent provodi pod sloganom Radost, bez obzira na sve.
Direktorica Turističke zajednice vukovar Marina Sekulić pojasnila je kako je ovogodišnji Advent bio u potpunosti pripremljen i popunjen kako tradicionalnim sadržajima s preko petnaest koncerata i pregršt radionica.
“S radošću smo planirali novosti posebno za naše najmanje sugrađane, nažalost, od dijela sadržaja u ovim smo okolnostima primorani odustati. Temeljem toga, izostat će klasični program s koncertima, radionicama za djecu, Kutkom Djeda Božićnjaka, predstavama, kulturno-umjetničkim sadržajima, ugostiteljskim kućicama i božićnim sajmom. Na žalost, nećemo imati priliku voziti se božićnim vlakićem, božićnim kočijama niti božićnim brodom po Dunavu. Isto tako, neće se održati niti tradicionalni koncert Tiha noć u Vukovaru. U sklopu programa Ledena bajka u Eltzu, pored klizališta bilo je predviđeno i postavljanje ledenog tobogana. Nažalost, zbog situacije smo morali otkazati sve ove sadržaje, međutim u ovome prekrasnom prostoru Dvorca Eltz koji će obući blagdansko ruho, ipak će se dogoditi božićna čarolija,” rekla je direktorica Sekulić ističući kako je usmjerenje na stvaranju božićnog ugođaja.
“Advent će biti drugačiji, no ne i manje privlačan: uz paljenje adventskih svijeća u Gradskom muzeju Vukovar u sklopu XXIII. vukovarskih adventskih svečanosti pod geslom Vukovar-simbol hrvatskog zajedništva, tu je već spomenuta Ledena bajka na klizalištu. Ugođaju će pridonijeti i jaslice, iako ove godine ne žive, ali će ipak vjerno prikazivati rođenje Isusovo. Također, bit će postavljena i instalacija srijemskog božićnog sela i izložba anđela u Gradskom muzeju. Uživat ćemo i u nekoliko svjetlosnih instalacija – od stabla okićenog sto godina starim fenjerima do svjetlosne bajke i bojanja svjetlom u prigodnim motivima zgrade galerije Oranžerija zadnji vikend Adventa. Središte grada i prilazne ulice dodatno će se okititi, a s Radničkog doma će odzvanjati božićna glazba kojom ćemo popuniti božićni ugođaj kojega ni ove godine neće nedostajati u našem gradu,” istaknula je direktorica Sekulić
Već tradicionalno, svake godine Grad Vukovar omogućava građanima i svim posjetiteljima besplatno korištenje gradskog klizališta. U suradnji sa stručnjakom, diplomiranim kineziologom i specijalistom za ledene sportove Teom Šteterom, najmlađima će biti osigurana besplatna škola klizanja i razne animacije na klizalištu. Ukupna vrijednost novog klizališta je 620.860,00 kn, a financira ga Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Od sponzora smo ove godine do sada dobili oko 115.000,00 kn. Najveći sponzor je kao i svake godine PPD, a od većih su se ove godine uključili Vodovod grada Vukovara, Prima Commerce, Planum građenje i Lipapromet. Novo klizalište je istih dimenzija kao i ranijih godina 20x30m, a sastoji od zračno hlađenog rashladnika vode, zaštitne ograde i rashladne podloge. Ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, klizalište će biti svakodnevno u funkciji, no vodit će se posebna pozornost o maksimalnom broju posjetitelja i drugim mjerama prevencije širenja zaraze koronavirusom.
Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić predstavila je 23. Vukovarske adventske svečanosti.
“Vukovarskim adventskim svečanostima prikazujemo tradicijske običaje vezane za period od prve nedjelje Adventa pa do Božića. Kroz sve ove godine ugostili smo velik broj kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske od Dubrovnika do Sjevera Hrvatske pa sve do Slavonije i Srijema. Upravo na tradiciji svih tih događanja, ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti nose naziv Vukovar – simbol hrvatskog zajedništva. Moto je na tragu otvorenja Vukovarkog vodotornja, ali i sudjelovanja cijele Hrvatske u svim dosadašnjim svečanostima,” rekla je ravnateljica Marić ističući kako će program svečanosti zadržati sve tradicijske točke, ali uz poštivanje propisanih mjera.