Od ove pedagoške godine vukovarski dječji vrtići imaju ovlaživače zraka . Budući da suh zrak često predstavlja problem tijekom zimskih mjeseci i sezone grijanja i sluznice koje služe za prevenciju bolesti i zadržavanje mikroba se isušuju, ovlaživači zraka uvelike pomažu vratiti ravnotežu organizmu i održavaju zdravlje.Tijekom hladnijih mjeseci, razina vlage u zraku prirodno opada jer hladan zrak ne može zadržati jednaku količinu vlage poput toplog zraka. Kada u kombinaciju dodamo centralno grijanje i zatvorene prostorije, razina vlage u prostorima može pasti i na samo 15%.
S obzirom da se nalazimo u vremenu pandemije koronavirusa ovlaživači zraka će pomoći u suzbijanju i širenju ovoga virusa. Iz toga je razloga Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar odlučilo donirati 49 ovlaživača zraka marke Gorenje H17BY dječjim vrtićima na području grada Vukovara i okolnih općina koje obuhvaća rad gradskog društva. Tako će svih 35 vrtićkih skupina u gradu Vukovaru dobiti svoj ovlaživač zraka za sobu. Donacija je vrijedna oko 15000kn, a cijena jednog ovlaživača u maloprodaji je oko 400kn.
Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić zajedno je s ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Vlatkom Glavašem posjetila Centralni objekt Dječjeg vrtića Vukovar 1 i uručila uređaje ravnateljici Mirjani Kulić.
“Naša je borba uvijek ona za ljudsko zdravlje. Ovlaživači će pomoći u toj borbi jer će ovlažiti dječje sluznice te će smanjiti rizik oboljevanja. Ideja se rodila tijekom proljeća kada je počela borba s koronavirusom,” objasnio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vlatko Glavaš.
Ravnateljica DV Vukovar 1 Mirjana Kulić zahvalila je na ovoj donaciji ističući kako su odgojiteljice izuzetno zadovoljne jer se pokazalo da se djeca manje razboljevaju.
“Na nama je da učinimo sve što je u našoj moći da djeci učinimo boravak u vrtićima što ljepšim i ugodnijim. Ova hvalevrijedna ideja došla je od ravnatelja Crvenog križa koji je i sam roditelj pa zna koje su potrebe naše djece,” rekla je zamjenica Mujkić najavljujući još skorih akcija Crvenog križa koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života naših sugrađana.