Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

U vojarni „204. brigade Hrvatske vojske“ u Vukovaru održana je svečanost uručivanja odlikovanja „Red Nikole Šubića Zrinskog“ bojniku Luki Andrijaniću-posmrtno. Odlikovanje je roditeljima poginulog Luke Andrijanića dodijelio je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Mate Pađen, izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH.

Odlikovanje „Reda Nikole Šubića Zrinskog“ bojniku Luki Andrijaniću dodjeluje se posmrtno za junačko djelo rušenja prva dva zrakoplova JNA kod silosa Đergaj, nedaleko Vukovara, dana 24. kolovoza 1991. godine. Dva dana kasnije srušio je još dva zrakoplova. Rođen je 23. rujna 1971. godine u selu Velika Brusnica u Bosanskoj Posavini. U travnju 1991. godine odlazi iz obiteljskog doma. Majci je rekao da odlazi na sezonske radove u polje za zaradom jer joj nije imao snage reći da odlazi braniti zemlju u kojoj nije rođen, ali koju je osjećao svojom. Već u lipnju je Luka Andrijanić pristupio 4. vukovarskoj bojni 3. A brigade Zbora narodne garde i pridružio se odvažnoj skupini branitelja Borova naselja. Tek koji mjesec ranije odslužio je vojni rok u JNA na Batajnici kraj Beograda te se s njega vratio obučen kao iskusni protuzrakoplovac. Upravo je Luka Andrijanić srušio prve neprijateljske zrakoplove u Domovinskome ratu. Poginuo je 20. rujna 1991. godine tri dana prije 20. rođendana postavljajući mine na Trpinjskoj cesti.

„Luka se borio za svoj narod i dao svoj život. Ostavio je svoju obitelj da tugujemo za njim. Tako je valjda moralo biti. Netko je morao braniti narod od neprijatelja. Izgleda da sam ja te nesreće da sam svoga sina zadnji puta vidjela živog 17. kolovoza 1991. godine. Više ga nisam vidjela dok nije donesen mrtav kući,“ rekla je Jela Andrijanić, Lukina majka.

General-pukovnik Mato Pađen rekao je kako je obaranje prva dva zrakoplova u Domovinskome ratu imalo veliko značenje za sve branitelje.

„Bila je to obrana protiv puno nadmoćnijeg protivnika, a u takvim trenutcima svaki uspjeh, a pogotovo oboriti dva zrakoplova, je nešto iznimno te daje moral i pojačava snagu da se možete braniti i izdržati napade nadmoćnog neprijatelja tako da je Lukino djelo zaista junačko,“ objasnio je general Pađen.

„Luka nije zaboravljen jer ono što je on napravio u obrani Vukovara i Republike Hrvatske je zaista iznimno postignuće koje povijest mora pamtiti. Prijedlog za odlikovanje je došao od Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara i Lukinih suboraca te je inicijativa prihvaćena od Ureda predsjednika. Odlikovanje je više nego zasluženo, a nama u Gradu Vukovaru preostaje napraviti spomen obilježje u sjećanje na veličanstveni povijesni događaj obaranja zrakoplova agresorske JNA,“ rekao je gradonačelnik Penava podsjećajući kako su ti zrakoplovi do tada istresali svoj ubojiti teret potpuno neselektivno.

„Od toga su dana letjeli vrlo visoko i to više u funkciji snimanja te se nisu više usudili borbeno djelovati. Vidimo po tome da je Luka bio vrlo sposoban mladi čovjek. Zbog svoje je sposobnosti i bio odlikovan kao najbolji pitomac JNA. Poginuo je prilikom protupješadijskih mina. To nije bila njegova specijalnost, ali govori o želji i energiji da se pod svaku cijenu zaustavi daleko nadmoćniji agresor,“ zaključio je gradonačelnik Penava zahvaljujući obitelji Andrijanić.