Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

 

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček zajedno s predstavnicima Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara obilježio je 29. godišnjicu  pogibije Petra Kačića, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta.

„Danas se sjećamo lika i djela Petra Kačića koji je poginuo na današnji dan 1991. godine na ovome mjestu. Njemu na čast postavljen je spomenik na mjestu same pogibije. Kačić je jedan od zapovjednika Sajmišta gdje su bile najteže borbe prsa o prsa te je čak četiri zapovjednika obrane poginulo u vrlo kratkom razdoblju,“ rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček podsjećajući kako je u spomen na Petra Kačića i njegovog sina Igora nedavno u Mazda parku postavljen spomenik.

„Spomenik je izliven u bronci kao trajni znak sjećanja na oca i sina Kačić. Petrov sin Igor ubijen je samo zato što je bio zapovjednikov sin, a zapravo je bio 16-godišnje dijete kojega su srbočetnički agresori likvidirali jer mu je otac sudjelovao u obrani Vukovara. I ovim današnjim činom želimo poručiti kako nikada nećemo zaboraviti one heroje koji su utkali život u stvaranje Republike Hrvatske,“ zaključio je zamjenik Pavliček.

Pukovnik Petar Kačić rođen je 16. listopada 1947. godine, a poginuo na Sajmištu 2. listopada 1991. godine. Bio je jedan od najvećih junaka obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.  Nažalost pogibijom pukovnika Petra Kačića tragedija za obitelj Kačić ne završava. Sin pukovnika Kačića, Igor ubijen je 20. studenog na Ovčari s još 200 civila, ranjenika i osoblja vukovarske bolnice. Imao je 16 godina i bio je najmlađa žrtva Ovčare.