Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Povodom početka nove školske godine gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je sastanak s ravnateljima vukovarskih osnovnih škola. Tema sastanka bile su mogućnosti daljnjeg poboljšanje uvjeta obrazovanja za vukovarske osnovnoškolce.

“Napravili smo velik iskorak u unaprjeđenju rada vukovarskih osnovnih škola. Sredstva koja su stizala u sklopu Vukovarsko-srijemske županije bila su distribuirana po cijeloj županiji i to u omjerima koji su u pravilu bili nepovoljni za vukovarske osnovne škole. Sad su ta sredstva nasa tako da ih je više i ulažemo ih ciljano tamo gdje je najpotrebnije, a o svemu raspravljamo s ravnateljima osnovnih škola u otvorenoj komunikaciji. Osnova cjelokupnog rada nam je koordinacija i suradnja ravnatelja međusobno, a sada se na to nadovezao i Grad Vukovar u novoj ulozi osnivača. To je razlog zašto sun am rezultati tako dobri, a ravnatelji zadovoljni. Težili smo razviti model kroz koji ćemo definirati sve potrebe osnovnih škola te ih poredati po prioritetima, ali da pri tome svi znaju koji su po redu na listi prioriteta te da sukladno tome mogu planirati kada je njihov projekt na redu,” rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je ove godine uloženo 2 milijuna kuna u investicijska održavanja škola.

Gradonačelnik je ovom prilikom predstavio i projekt centra za darovitost koji će se nalaziti u prostorima u kojima je trebala biti interkulturna škola, a koji će biti namjenjen darovitoj djeca kojima je potreban dodatan rad na područjima njihovih interesa i talenata. Za početak centar za darovitost funkcionirat će u modulima po školama. Zamišljen je ne samo u vidu pripreme za natjecanja nego i u smislu razvijanja posebnih talenata djece i mladih te dodatnog usmjeravanja prema profesijama prema kojima imaju sklonosti kako bi Vukovar dobio vrhunski kadar.

Također, jedan od ciljeva je osigurati i jednosmjenski oblik nastave za što je potrebno proširiti kapacitete osnovnih škola Mitnica i Antuna Bauera. Gradonačelnik je istaknuo i Regionalni obrazovni centar OŠ Dragutina Tadijanovića koji uključuje opremanje učionice modernom informatičkom opremom od strane CARNETA, a njegova je važnost u početaku sustavnog rada s darovitim učenicima.

Ovom je prilikom gradonačelnik najavio završetak obnove osnovne škole Nikole Andrića za 16.04.2021.

“Ovo je bio jedan lijepi sastanak s gradonačelnikom. Otkako nam je Grad Vukovar osnivač, stvarno nam je odlično jer se Grad zaista brine o školama. U ove nepune dvije godine kako je Grad preuzeo osnivačka prava krenuli su značajni projekti. Novost je svakako to da smo uspjeli uvesti produženi boravak u sve škole što financira Grad Vukovar, a već više godina sva djeca dobijaju komplet bilježnica i par preobuke tvrtke Borovo. U tijeku su veliki projekti u školama kao što je dogradnja OŠ Blage Zadre, a pri kraju je i izrada projektne dokumentacije za dogradnju OŠ Mitnica,” rekla je Dubravka Lemac, ravnateljica OŠ Mitnica.