Ispis
Kategorija: Upravni odjel za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo

 

Grad Vukovar je ove godine ugostio 5 svjetski poznatih slikara, od kojih čak 3 iz Hrvatske koji su oslikali pročelja 5 vukovarskih zgrada, stoga, ovogodišnja Luka umjetnosti nosi naziv „Give me 5“.

VukovArt je ove godine doživio svoje četvrto izdanje, a pokrenut je 2016. godine kao novi koncept u razvoju umjetnosti te time stvara novi vizualni identitet grada Vukovara. Vukovar ovim projektom postaje galerija na otvorenome i kao takav sve je zanimljiviji i turističkom sektoru, u sasvim novom pogledu. Ovaj projekt obogatio je Grad Vukovar posebnom vrstom umjetnosti te sa sobom donio sasvim nešto novo i moderno.

Vukovar sada ukupno broji 23 umjetnička djela, a u ovogodišnju luku umjetnosti uplovili su Eugen Varzić iz Hrvatske s muralom „Future Freedom“ (Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar), OKO iz Hrvatske s muralom „Because he's Mister Strenght, Courage and Health“ (Domovinskog rata 36), također iz Hrvatske Tea Jurišić s muralom „Bura“ (Olajnica 18), njemački umjetnik Boogie s muralom „Boogie down Vukovar“ (Županijska 108-111) te bugarski umjetnik Arsek & Erase s muralom „The Golden Snake“ (Domovinskog rata 30).

„S ova smo se 23 umjetnička djela svrstali u sam svjetski vrh ove vrste umjetnosti. Ove je godine situacija specifična s obzirom na epidemiju, no ipak smo uspjeli realizirati što smo zamislili, a to je stvaranje novog, modernog brenda u Vukovaru,“ rekao je gradonačelnik Ivan Penava zahvaljujući suorganizatorima iz Vala kulture i Razvojnoj agenciji Vukovar koja je ostvarili dvogodišnje financiranje Festivala putem europskih sredstava.

Projekt VukovArt– luka umjetnosti ove i 2021. godine u stopostotnom iznosu je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kojeg je na natječaj prijavila Razvojna agencija Vukovar, a ukupna vrijednost povučenih sredstava iznosi 1.495.311,50 kuna.