Osnovna škola Mitnica domaćin je projekta VIVA škola filma – Hrvatska.

Riječ je o projektu  koji je pokrenut prema licenci VIVA festivala iz Sarajeva, a u okviru kojega mladi polaznici kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini ili događajima.

Nositelj projekta za Hrvatsku je produkcija Design studio D Vukovar  na čelu s Darkom Puharićem.

„VIVA škola filma održava se u BiH u 17 gradova i svaki grad kao konačni proizvod ima film koji zatim sudjeluje na VIVA film festivalu, a polaznici škole su učenici od osnovne do srednje škole. Dvogodišnja suradnja s VIVA film festivalom iz Sarajeva omogućila je održavanje prve VIVA škole filma u Hrvatskoj i to u Vukovaru u Osnovnoj školi Mitnica od 31. kolovoza do 5. rujna 2020. godine. Osim međusobnog upoznavanja i druženja, cilj škole je razmjena iskustava, razvoj kreativnosti i stjecanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu. Geslo škole filma je „Od ideje do realizacije“ tako će polaznici naučiti tehnike kadriranja, pokreta kamere te sastavljanja filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče,“ objasnio je Puharić ističući kako će finalni proizvod, petominutni film koji će napraviti sami polaznici, biti predstavljen 26. rujna 2020. godine na premijeri filma Vučedolska jarebica te potom poslan na natjecanje koje će se održati u Sarajevu sljedeće godine.

Pokrovitelj projekta je Grad Vukovar, a uključilo se 25 učenika iz svih vukovarskih škola.

„Grad je podržao ovaj projekt s 35 000 kuna i izuzetno nam je drago vidjeti tako velik interes djece za ovakvu aktivnost. Sličan projekt smo imali kroz školu filma koju je organizirao Vukovarski film festival, a vidimo da mladi odgovaraju sve većim interesom. Ovo je prilika za druženje, poticanje kreativnosti i prepoznavanje talenata za koje možda nisu znali da ih imaju,“ rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić zahvaljujući organizatorima koji su ponudili dodatan sadržaj te izrazila nadu za uspjehom filma koji će se ovih dana snimiti u Vukovaru.

Ravnateljica OŠ Mitnica Dubravka Lemac pozdravila je organizaciju svih projekata ove vrste koji djeci nude mogućnost učenja novih znanja, vještina i razvijanje kreativnosti izvan okvira nastave.

„Rado smo se priključili organizaciji projekta VIVA škola filma jer je to prilika da djeca razviju i taj dio svojih znanja i kreativnosti. Bilo je prijavljeno preko 40 učenika, no zbog epidemioloških razloga dogovorili smo sudjelovanje samo njih 25, no nadamo se kako će projekt zaživjeti te će druga grupa dobiti svoju priliku sljedećeg ljeta,“ rekla je ravnateljica Lemac.