Unazad zadnje tri godine gradski dječji vrtići bilježe stalni porast broja upisane djece, i to posebno jasličke dobi, pa su još u prošloj pedagoškoj godini uvedene nove skupine u oba vrtića i zaposleni novi odgojitelji.

Povodom početka nove pedagoške godine zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić posjetila je polaznike Dječjeg vrtića Vukovar 1, Područni objekt Mitnica.

“S velikim zadovoljstvom mogu reći kako i ove godine ponovno bilježimo porast upisane djece u vrtiće. U Dječji vrtić Vukovar 1 u novu pedagošku godinu upisano je 116 djece, tako da je u taj vrtić upisano ukupno 592 djece u redovan program u 26 odgojnih grupa. Uz njih još 30 djece je upisano u obvezni program predškole, koji predviđa obveznih 250 sati, a počinje od 01.10.2020. U Dječji vrtić Vukovar 2 u novu je pedagošku godinu upisano 43 djece, tako da ih ukupno u novoj pedagoškoj godini ima 174 u 9 odgojnih skupina. U program predškole upisano je 7 djece. Grad Vukovar je jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji gotovo uopće nema neupisane djece. Nekolicina je na čekanju, ali i to samo u slučaju kad su roditelji nezaposleni te su kod kuće. Također i financijska izdvajanja Grada Vukovara kontinuirano kroz godine su sve veća i veća, cijena vrtića za roditelje se nije mijenjala već cijelo desetljeće, a teret novih troškova preuzima Grad Vukovar kao osnivač. Ekonomska cijena 10-satnog programa Dječjeg vrtića iznosi 1400 kuna od čega roditelji po djetetu plaćaju 490 kuna, a Grad Vukovar 910 kuna,” rekla je zamjenica gradonačelnika Mujkić ističući kako Grad Vukovar uložio i u novu centralnu kuhinja za gradske vrtiće te je i ove godine osigirao šest asistenata za djecu kojima su potrebni.

Vrtići su povukli i značajna europska sredstva za projekt “Super je biti različit” koji je usmjeren na djecu s posebnim potrebama, odnosno na djecu s poteškoćama u razvoju te potencijalno darovitu djecu.

“Kroz ovaj su se projekt odgojiteljice dodatno educirale kako bismo poboljšali usluge Dječjih vrtića, a djeca boravak u vrtiću ljepšim,” objasnila je zamjenica Mujkić.

“Ove smo godine po prvi puta u srpnju i kolovozu imali povećan broj djece upravo zbog epidemije. Svi su naši objekti radili te smo imali oko 250 djece u njima za razliku od prošli godina kada je vrtiće preko ljeta pohađalo 30-40 djece u jednom dežurnom objektu,” rekla je ravnateljica Mirjana Kulić ističući kako se provode sve epidemiološke mjere prevencije propisane za dječje vrtiće.   

“Prošle godine imali smo nagli porast djece, posebno jasličke dobi te smo se obratili osnivaču Gradu Vukovaru i otvorili dodatne dvije nove skupine. I ove godine pratimo blagi porast. Pedagošku godinu završili smo s 580-ero djece, a sada ih je ukupno upisano 592 u DV Vukovar 1,” istaknula je ravnateljica Kulić.