Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Predstavljen je ovogodišnji program VukovArt festival koji je u organizaciji Grada Vukovara i Vala Kulture pokrenut kao novi koncept u razvoju umjetnosti te stvara novi vizualni identitet grada Vukovara.

S 18 umjetničkih djela nastalih u protekle tri godine Vukovar je postao prepoznatljiv kao Galerija na otvorenom i izvan granica Republike Hrvatske.

Ovogodišnji moto festivala je Give Me 5 zbog pet novih svjetskih umjetnika koji će oslikati pročelja pet vukovarskih zgrada:
OKO (Hrvatska)
Tea Jurišić (Hrvatska)
Boogie (Švicarska)
Eugen Varzić (Hrvatska)
Arsek & Erase (Bugarska)

Kao i svake godine, festival će ponuditi i ostale programske aktivnosti, a od kojih izdvajamo:

Ostvarena je i suradnja s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek koja se očituje u studentskim izložbama i predstavama.


2nd Vukovar Half marathon će biti održan virtualno, zbog COVID-19 situacije.

“Mnogi su inozemni umjetnici, koji su željeli doći u Vukovar, bili spriječeni u dolasku upravo iz epidemioloških razloga, no sretni smo što se festival održava u ovakvom obliku te sudjeluju umjetnici iz Bugarske, Švicarske i Hrvatske,” objasnio je ispred suorganizatora Vala Kulture Filip Mrvelj koji je izrazio zadovljstvo što je ove godine galerija stilski obogaćena.

Ovogodišnji Vukovart sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

“Odobrenjem projekta VukovART- Luka umjetnosti dobili smo financijsku sigurnost u njegovu provođenju, ali i mogućnost da ga podignemo na višu razinu.
Nositelj projekta je Grad Vukovar, a vrijednost projekta iznosi 1.495,311,50 kn. O uspješnosti i rastu VukovART-a govori i podatak da je 2019. godine kroz promotivnu kampanju preko društvenih mreža Vukovar vidjelo preko 5 milijuna ljudi,” istaknula je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Podaci Turističke zajednice grada Vukovara kazuju kako gotovo svakodnevno ljudi dolaze direktno po brošure o VukovART-u kako bi obišli murale u našemu gradu, a VukovArt zasigurno stvara novi vizualni identitet grada Vukovara te sve je jasnije da grad postaje jedna vrsta galerije na otvorenome.

Program cijeloga festivala možete pogledati na sljedećoj poveznici:

Program VukovArt