Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Već 19 godina u prostorijama HNK Radnički organizira se tradicionalno okupljanje stanovnika južnoga dijela Vukovara pod nazivom Dan Kudeljaraca.  

 
Članovi HNK Radnički se na ovaj dan prisjećaju 28 članova HNK Radnički poginulih u Domovinskome ratu.
 
Upravo na ovom mjestu je u Vukovaru djelovao jedan od prvih pogona u kojemu se obrađivala kudelja. Ovoj manifestaciji okuplja sve Kudeljarce te stanovnike Trokuta, Budžaka i Krive Bare, a kojoj se Grad Vukovar godinama vrlo rado odaziva i kroz druženje prisjeća tih vremena. Ove godine manifestaciji su se odazvali zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Ivana Mujkić. 
 
Predsjednik Odbora Kudeljaraca Danijel Rehak rekao je kako se na ovaj dan prisjećaju predaka koji su došli u Slavoniju kako bi prehranili svoje mnogočlane obitelji. "Ovdje na Kudeljari stekli su prijatelje i postali jedna velika obitelj. Naše djetinjstvo i mladost prošli su u siromaštvu, a ovaj je dan podsjetnik na ta vremena", istaknuo je Danijel Rehak.
 
U spomen na 28 članova HNK Radnički koji su poginuli u Domovinskome ratu, položen je vijenac i zapaljene svijeće. 
 
Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako je vrlo važno održavari sjećanja na stvaranje ovoga dijela grada i one koji su poginuli u Domovinskome ratu. "Zahvaljujući HNK Radničkom i Danijelu Rehaku prisjećamo se ne tako davnih, ali uistinu teških vremena kada su ljudi u vlakovima bez voznoga reda dolazili u plodnu Slavoniju i doslovce se borili za preživljanje. Tada je pojam bogatstva bio imati nešto za pojesti i popiti i zato je važno prisjećati se tih vremena, kada je nastajao ovaj dio grada i kada su Borovu naselju udareni prvi temelji", zaključio je Pavliček.
 
FOTO: www.hrv.hr