Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

I ove smo godine pravovremeno počeli s tretiranjem komarca te smo, sukladno donesenom Programu DDD (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) mjera za 2020. godinu tijekom ožujka i tijekom travnja izvršili po dva larvicidna tretmana komaraca, znači ukupno već četiri, kako bismo prevenirali pojavu larvi komaraca u vodama stajaćicama, a što značajno utječe na smanjenje broja komaraca u budućem vremenskom periodu.

Ugovorena sredstva za dezinsekciju iz Proračuna za 2020. iznose 1.144.775kn, a planirano je izvršenje 13 larvicidnih, 5 adulticidnih tretiranja sa zemlje i 2 adulticidna tretiranja komaraca iz zraka.

2019. godine izvršeno je 13 larvicidnih, 7 adulticidnih tretiranja sa zemlje i 2 adulticidna tretiranja komaraca iz zraka za što je Grad izdvojio 1.091.025kn.

Pored navedenog, za 2020. godinu ugovoren je i nadzor nad provedbom gore navedenih mjera od strane Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 67.811,50kn.

Podsjećamo kako se 2019. godine Grad Vukovar obratio Vladi Republike Hrvatske upozoravajući na ovaj problem naglašavajući kako normalni život slavonskih županija i svih onih koji dolaze posjetiti našu Slavoniju, može funkcionirati samo ako se sustavno i ozbiljno pristupi rješavanju ove problematike s nacionalne ili barem regionalne razine koja će obuhvatiti nekoliko slavonskih županija. U ovom procesu svakako je potrebno uspostaviti komunikaciju s drugim graničnim državama kako bi se izradio model po kojem bi djelovali koordinirano u interesu stvaranja uvjeta za normalan život.

Od 2018. godine uočavamo pojavu većeg broja osa i stršljenova te smo jedan od rijetkih gradova koji u cilju zaštite stanovništva, ali i sprječavanja moguće najezde, žurno po pozivu građana vrši uklanjanje gnijezda osa i stršljenova. Ova naša inicijativa rezultirala je smanjenjem broja gnijezda i potencijalne najezde osa i stršljenova: 2018. – 35 naloga, 2019. – 23 naloga, a 2020. do travnja  – 3 naloga.

U okviru Programa DDD mjera priprema se i proljetna deratizacija na području grada Vukovara. Vrijednost provedbe deratizacije iznosi 236.287,50kn.