Obilježavanje je započelo odavanjem počasti svim poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu koji su svoje živote utkali u oltar Domovine. Brojna su izaslanstva odala počast polaganjem vijenaca kod spomen križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom je prilikom objasnio kako je određeno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

„Na sastanku braniteljskih udruga održanom prije šest godina, većina se udruga usuglasilo upravo oko ovoga datuma kada se dogodilo prvo postrojavanje nenaoružanih odreda za bivšu Općinu Vukovar u Bogdanovcima. To je postrojavanje bilo prva najava tijeka događaja koji će uslijediti. Kraj niza tužnih obljetnica u Vukovaru, odabirom ovoga datuma nađen je kompromis jer se branitelji mogu okupiti u radosti i zajedništvu budući da do toga datuma još nitko nije poginuo,“ rekao je gradonačelnik Penava ističući kako svake godine okupljanje prođe u najboljem redu te se dostojanstveno proslavi uloga branitelja u obrani grada Vukovara i iskaže im se zahvalnost.

Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić nakon čega je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.


Središnji događaj slavlja bila je svečana akademija održana u Hrvatskom domu Vukovar na kojoj su nazočili mnogobrojni uvaženi gosti među kojima su bili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Dražen Milinković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar imovine Mario Banožić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane te načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadni general Željko Živanović te mnogi drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su došli u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, baš kao i 1991. godine te pozvao na dostojanstveno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara.


„Provedimo ovaj svečani dan u druženju i podsjećanju na istinske vrijednosti Domovinskog rata i zajedništvo koje nas je dovelo do ostvarenja najvećih ciljeva i samostalnosti Republike Hrvatske", pozvao je Josić na Svečanoj akademiji.


Nakon Akademije, okupljeni su se u svečanome mimohodu uputili prema Trgu Republike Hrvatske gdje je za sve branitelje, članove obitelji poginulih i nestalih branitelja i ostale sudionike organizirano zajedničko druženje uz prigodni program te koncert Mate Bulića.