Zajednica sportskih udruga grada Vukovara donijela je odluku o proglašenju najboljih sportaša i sportašica grada Vukovara za 2019. godinu, a nagrade su svečano uručene u gradskoj vijećnici Grada Vukovara.

Nagrade su dodijeljene u 5 kategorija: najbolja sportašica, najbolji sportaš, perspektivna sportašica, perspektivni sportaš, najbolja ekipa, a pobjednik svake kategorije je uz plaketu darovan i sportskom opremom u protuvrijednosti 3.000 kuna. Nagrade su uručili zamjenici gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić i Marijan Pavliček te predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Vukovara Ivan Polhert te pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević.

U kategoriji najbolja sportašica, za izniman rezultat u 2019. godini nagradu je dobila Ema Pendić, članica Karate kluba Vukovar 91. Nositeljica je smeđe-crnog pojasa, a karate trenira 10 godina. U 2019. godini osvojila je 3. ekipno mjesto na prvenstvu Hrvatske te 7. mjesto pojedinačno, dok je na međunarodnom natjecanju u Pločama osvojila 1. mjesto pojedinačno.

Najbolja sportašica grada Vukovara u 2019. godini je Ana Crnjac, članica Kluba dizača utega Vukovar. U proteklih 5 godina bavljenja dizanjem utega više puta je osvajala titule prvaka Hrvatske i obarala mnoge rekorde te je stalni član Hrvatske dizačke reprezentacije, a u 2019. godini ostvarila je svoje najbolje rezultate -  12 puta je pomicala državne rekorde, a kao dio Hrvatske reprezentacije osvojila je 3 zlata na Mediteranskom kupu u San Marinu.

U kategoriji najbolji sportaš grada Vukovara, za izniman rezultat u 2019. godini nagradu je dobio Boris Polhert, rukometaš Hrvatskog rukometnog kluba Borovo. Boris je vratar i kapetan Hrvatskog rukometnog kluba Borovo. Član kluba je 13 godina te je u svim selekcijama bio kapetan, a s 25 godina postao je vođa ekipe i jedan od najboljih golmana 2. hrvatske rukometne lige istok.

Najbolji sportaš grada Vukovara u 2019. godine je karatist Karate kluba Vukovar 91 Ivan Draganić, nositelj crnog pojasa. Karate trenira 13 godina i član je reprezentacije Hrvatske u karateu. U 2019. godini ostvario je izvrsne rezultate od kojih su najznačajnija mnoga prva, druga i treća mjesta na prvenstvima i kupovima diljem Hrvatske ekipno i pojedinačno, drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu te sedmo mjesto na svjetskom prvenstvu na kojem je nastupio kao hrvatski reprezentativac.

U kategoriji perspektivna sportašica za izniman rezultat u 2019. godini nagradu je dobila Josipa Zovko iz Šahovskog kluba Vukovar 91. Šahom se počela baviti 2017. godine, a u 2019. godini je postala prvakinja Vukovarsko-srijemske županije za kadetkinje do 12 godina. Na mnogim šahovskim natjecanjima diljem Lijepe naše zauzimala je visoka mjesta.

Najperspektivnija sportašica našega grada u 2019. godini je članica Gimnastičkog kluba Vukovar Monika Zovko koja trenira već 8 godina. U 2019. godini je ostvarila  najznačajniji uspjeh – na završnici Kupa Hrvatske u B programu je osvojila 1.  mjesto. Monika je jedna od najmlađih vukovarskih gimnastičarki, ali se od početka ističe marljivošću i ozbiljnim pristupom što je prepoznao i Hrvatski gimnastički savez.

U kategoriji perspektivni sportaš za izniman rezultat u 2019. godini nagradu je dobio Nikola Todorović iz Kluba dizača utega Vukovar. Nikola je do sada osvojio brojna odličja, no 2019. godina bila mu je daleko najuspješnija. Prvak je Hrvatske u 3 kategorije, pomicao je državne rekorde 5 puta, a u svom prvom nastupu za reprezentaciju okitio se brončanim odličjem.

Najperspektivniji sportaš u protekloj godini u gradu Vukovaru je Dino Mojzeš, član Boksačkog kluba Borovo. U 2019. godini je osvojio drugo mjesto na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske, a nastupom za Boksački klub Borovo ostvario je sve pobjede u Prvoj boksačkoj ligi.

Za iznimne rezultate u 2019. godini ekipno, nagrađen je Gimnastički klub Vukovar koji ima zapažene rezultate kako na domaćim, tako i na međunarodnim natjecanjima. Najznačajniji uspjeh je plasman i rezultat ostvaren na završnici Kupa Hrvatske u C programu gdje su djevojke osvajale prva mjesta.. Dokaz su kvalitete i kontinuiranog rada u klubu, jer je Gimnastički klub Vukovar u ekipnoj konkurenciji već 8 godina u samom vrhu Hrvatske.

Nagradu za najbolju ekipu u 2019. godini dobio je Ženski odbojkaški klub Enna Vukovar koji je u protekloj godini pokazao kako pripada među najbolje ekipe u domaće odbojke. Prva ekipa vukovarskog odbojkaškog kluba u sezoni 2018./2019. u Superligi je zauzela 5.mjesto, a u sezoni 2019./2020., nakon prvog dijela natjecanja zauzima 2.mjesto. Ekipa se natjecala i u Kupu Hrvatske gdje se plasirala među 4 najbolje ekipe u državi.

Posebnu nagradu za primjeren rad i postignute rezultate dobila je Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica koja je ostvarila zapažene rezultate na 8. prvenstvu Hrvatske u trčanju na krpljama i skijaškom trčanju. Sudjelovali su na Svjetskim ljetnim igrama specijalne olimpijade u Abu Dhabiju odakle su se vratili s 2 srebrne medalje u muškoj i ženskoj kategoriji. Osvajali su odličja na prvenstvu Hrvatske u bowlingu, na mitingu u združenoj atletici, na 10. susretu udruga osoba s intelektualnim teškoćama, , na prvenstvu Hrvatske u malom nogometu, na Međunarodnom turniru u nogometu za osobe s intelektualnim teškoćama, na 6. ljetnim igrama Specijal ne olimpijade Hrvatske, na prvenstvu Hrvatske u kuglanju za osobe s intelektualnim teškoćama te mnogim drugim natjecanjima, iz čega je jasno vidljivo kako su korisnici udruge sveprisutni u mnogim sportskim kategorijama.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako je jako lijepo na jednom mjestu vidjeti mlade talentirane sportaše te dodala kako Grad Vukovar ima razumijevanja za sportske potrebe te stoga i nagrađuje sportske uspjehe.  „Spremni smo vas podržavati u daljnjem radu, i naša vrata će vam uvijek biti otvorena““, rekla je Mujkić. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček je čestitao svim dobitnicima nagrada. „Grad Vukovar na godišnjoj razini sportske udruge i klubove financira s otprilike 5 milijuna kuna.“, rekao je Pavliček te istaknuo kako je sportski način života u današnje vrijeme kada su mnogi mladi prikovani za računala izrazito važno promovirati. „Grad Vukovar i kroz kapitalna ulaganja nastoji osigurati što bolje uvjete svim građanima koji se žele baviti sportom pa su tako uložena znatna financijska sredstva u novu atletsku stazu, a zahvaljujući europskim fondovima, radovi na novom atletskom stadionu privest će se svome kraju“, naglasio je Pavliček.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Vukovara Ivan Polhert zahvalio je Gradu Vukovaru što je pokazao kako je sport iznimno važan., „Sve što Grad Vukovar za sport u našem gradu čini dovelo je do mnogih investicija u sportske objekte i infrastrukturu, a jasno vidimo da su svi napori Grada Vukovara i Zajednice sportskih udruga isplativi kada naši sportaši postižu vrhunske rezultate, kako u državi tako i na međunarodnim natjecanjima“, istaknuo je Polhert.

U ime nagrađenih okupljenima se obratila predsjednica Ženskog odbojkaškog kluba Enna Vukovar Marijeta Majer. „U ime svih sportaša i sportskih ekipa zahvaljujem se na ukazanom povjerenju, kako u 2019. godini, tako i u svim godinama koje su iza nas, ali i u svim godinama koje slijede. Nadam se da ćemo opravdati vaš trud i ulaganje u razvoj sporta u Gradu Vukovaru“, zaključila je Majer.