U središtu Vukovara Društvo Hrvatska žena Vukovar i Liga protiv raka Vukovar kao i svake godine, 01. Listopada su obilježili Dan ružičaste vrpce. Cilj je akcije ukazati na važnost odlazaka na redovite preglede i odazivanja na pozive za mamografske preglede kako bi se prevenirao rak dojke kao jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena.

Članice Društva Hrvatska žena Vukovar povodom ovoga dana organiziraju akcije već dugi niz godina, a obilježavanje je podržala i zamjenica gradonačelnika Grada  Vukovara Ivana Mujkić.

Iznimno mi je drago što kao žena sudjelujem u ime Grada Vukovara u obilježavanju Dana ružičaste vrpce i da mogu doprinijeti podizanju svijesti o ovoj zloćudnoj bolesti kao i potrebi prevencije, samopregleda i poduzimanja ostalih koraka o kojima nas informiraju putem ovakvih akcija“ poručila je Mujkić.

 „U Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 2600 žena, a umre oko 960. Stoga je iznimno važna prevencija. Svaka deseta žena će dobiti tumor dojke i na to ne možemo utjecati, ali na rano otkrivanje i prevenciju možemo jer upravo otkrivanje ovog karcinoma u ranom stadiju dovodi do skoro 90-postotnog izlječenja“ staknuo je dr. Mario Begović, predsjednik Lige protiv raka Vukovar.

„Na ovaj način brinemo za naše žene i podižemo svijest o važnosti samopregleda i redovitog odlaska na mamografske preglede. Poručujemo ženama da moraju voditi brigu o sebi“ naglasila je predsjednica Društva Hrvatska žena, Šima Šesto.

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Sve je počelo prije dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.