Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru danas je svečano predstavila projekt virtualne stvarnosti naziva „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“.

Riječ je o virtualnoj simulaciji humanitarnog leta iznad Vukovara 1991. godine koja je smještena u autentičan prostor zrakoplova Antonov An-2, koji se kao eksponat nalazi u Memorijalnom centru.
Ovim projektom, stavljanjem virtualnih naočala u trenutku svatko može postati dio ratne 1991. godine, osoba se u tom trenutku nalazi u zrakoplovu koji opkoljenom Vukovaru dostavlja pomoć na putu od Gajgerove pustare do Vukovara, a pri tome izbjegavajući kišu projektila koji prijete obaranjem.

Projekt je zamišljen kao jedinstveni virtualni spomenik u čast osnivača voda pukovnika Marka Živkovića, pukovnika Mirka Vukušića i padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive koji su na jednom od takvih letova poginuli 2. prosinca 1991. godine kao i u spomen na sve pripadnike voda.

Svečanom predstavljanju projekta nazočili su brojni uvaženi uzvanici, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Marijana Balić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar državne imovine Mario Banožić, članovi obitelji poginulih zrakoplovaca te zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček koji se svim nazočnima obratio prigodnim riječima. „Izuzetno mi je drago sudjelovati predstavljanju ovakvog projekta, koji će svim učenicima i mlađim generacijama osigurati kvalitetnije stjecanje znanja o Domovinskom ratu i istini o povijesti na ovim prostorima. Još veći je ponos jer smo obogaćeni ovakvim virtualnim spomenikom kojim se sjećamo svih poginulih pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek“ rekao je Pavliček te ovom prigodom čestitao Memorijalnom centru na realizaciji ovog izvrsnog projekta.

Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved istaknuo je kako Vlada RH i Ministarstvo hrvatskih branitelja ulaže znatne napore u cilju prenošenja istine o Domovinskom ratu. „Ponosan sam na sve što radimo zajedno, a ovaj projekt je dodatni doprinos jer se koristeći novim tehnologijama omogućava ujedno i doprinos osnaživanju onoga što želimo postići kroz cjelokupni program našeg rada“ istaknuo je Medved te naveo kako je Memorijalni centar Domovinskog rata jedino mjesto u Republici Hrvatskoj koje godišnje posjeti 40 000 osnovnoškolaca.

Ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Krunoslav Šeremet ovom prilikom istaknuo je kako se kroz najnovije moderne tehnologije želi očuvati sjećanje na Domovinski rat, a ujedno i izraziti zahvalnost ljudima koji su dostavljali pomoć. Nadalje, Šeremet je istaknuo kako na godišnjoj razini Memorijalni centar posjeti od 75 000 do 100 000 posjetitelja.

Projekt „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“ realiziran je kroz ideje Memorijalnog centra Domovinskog rata i tvrtke Culex d.o.o. koja se bavi virtualnom stvarnošću. Direktor tvrtke Culex, Mario Mikić Vučak istaknuo je važnost ovog virtualnog spomenika pomoću kojeg svatko može osobno doživjeti herojski čin iz ratne 1991. godine.

Realizacija projekta omogućava iskustvo virtualnog leta koje traje sedam minuta, a u zrakoplovu istodobno može biti 5 osoba.