Vukovarska podružnica Hrvatske matice iseljenika (HMI) obilježila je 15 godina rada, a središnja svečanost uz prigodni program i svečana podjelu zahvalnica dugogodišnjim suradnicima vukovarske podružnice HMI održana je u Pastoralnom centru sv. Bono.

Uz mnogobrojne uvažene goste, svečanosti je prisustvovala i zamjenica gradonačelnik Grada Vukovara Ivana Mujkić koja je tom prigodom istaknula postojanje izuzetno dobre suradnje s podružnicom Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru. „Presudnu važnost u njihovom rade čini povezivanje iseljenika s matičnom državom, a važnu ulogu imaju upravo u očuvanju kulture“ zaključila je Mujkić, a Hrvatskoj matici iseljenika uputila želju za još puno godina uspješnog rada.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić, istaknuo je značaj i važnost Vukovara u radu podružnice u Vukovaru. „HMI djeluje već gotovo 70 godina, a u tom radu nastali su mnogobrojni programi koji okupljaju Hrvate širom svijeta. Neizostavna je izvrsna suradnja s Gradom Vukovarom, koji nam je na naš zahtjev odmah ustupio prostor za naš rad“ rekao je ravnatelj Marić.

Ravnatelj vukovarske podružnice HMI, Silvio Jergović ovom prigodom rekao je kako podružnica u Vukovaru surađuje sa svim institucijama, gradovima i županijama, a novi ured u Vukovaru olakšati će im rad na brojnim programima kojih je godišnje 50-tak, gotovo jedan tjedno.

Obilježavanje se nastavilo svečanim otvaranjem novog ureda i rezanjem vrpce te razgledavanjem prigodne izložbe o radu vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika. Vrpcu su simbolično prerezali gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Ivan Tepeš. Prigodom svečanosti otvaranja novoga ureda, gradonačelnik Penava zahvalio je Hrvatskoj matici iseljenika na odličnoj suradnji, uz želju za nastavkom iste i u budućnosti.

Vukovarska podružnica HMI jedna je od pet podružnica u Hrvatskoj, ostale su u Rijeci, Puli, Splitu i Dubrovniku.  

Vukovarska podružnica HMI surađuje s hrvatskim iseljenicima, za njihova dolaska u grad Vukovar organizira im obilazak grada i okolnog područja, povezuje ih s lokalnom zajednicom i gospodarstvenicima te raznim kulturnim udrugama.