Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradu Zagrebu najavljen je početak humanitarne akcije „Pax et bonum“ s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu objekta i nabavu opreme za Dječje vrtiće Vukovar I i II.

Humanitarna akcija započela je 02. rujna, a traje do 30. studenog 2019. godine te se pozivom na humanitarni broj telefona 060 9004 može se učiniti donacija. Također, u sklopu humanitarne akcije održati će se znanstveni skup “Europa i kultura sjećanja“ te humanitarni koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Akciju organizira Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. iz Zagreba u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom iz Eisenstadta.

Između ostalih, konferenciji je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček, koji je tom prilikom zahvalio glavnim inicijatorima i pokretačima, jer ova  akcija pokazuje koliko je Vukovar Hrvatima u srcu te koliko on ima istinskih prijatelja, ne samo unutar Republike Hrvatske, nego i među hrvatskom dijasporom.

Program Akcije i humanitarni koncert predstavio je željezanski biskup Zsifkovics, koji je uz udrugu Gradišćanskih Hrvata, organizator akcije. Na koncertu sudjeluje zbor Gradišćanskih Hrvata „Pax et bonum“, Tereza Kesovija, Zorica Kondža, Jasna Zlokić i Matko Jelavić i drugi.

Konferenciji je prisustvovala i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I, Mirjana Kulić, koja je uputila zahvale i Gradu Zagrebu na pokroviteljstvu. Također je istaknula i kako Dječji vrtić, za čiju obnovu se organizira akcija, pohađa 800 mališana.

Sudionici konferencije na kraju su još jednom podsjetili sve da nazovu broj 060 9004 i na taj način podrže ovu akciju.