Prvo larvicidno tretiranje komaraca u Vukovaru započinje 4. travnja 2017. godine.

Prvi pozitivni nalazi ličinki u otvorenom registriranom žarištu komaraca odredili su početak larvicidnih tretmana na svim otvorenim registriranim leglima na području grada Vukovara s ciljem stvaranja uvjeta kojima će se umanjiti ili potpuno isključiti mogućnost njihova razvoja i razmnožavanja. Naime, u prikupljenom uzorku je vidljivo da su se ličinke komaraca pojavile u ranom stadiju u vodama stajaćicama.

Program istraživanja, praćenja i suzbijanja razvojnih oblika kontinuirano će se provoditi kroz cijelu kalendarsku godinu najmanje dva puta mjesečno, a prvi larvicidni tretman komaraca izvodit će se 4. i 5. travnja 2017. na lokalitetima:

• Otvorena žarišta komaraca - Vučedol, Petrovačka dola, SRC "Bara", Rijeka Vuka, Staro korito Vuke, Rijeka Dunav, Bobotski kanal, kanali na Lipovači.

Larvicidni tretman izvodit će se preparatima:
• Dimilin SC 15- (diflubenzuron 15%) - tekući larvicid,
• Dimilin TB2 (diflubenzuron 48%) - larvicid u obliku tableta
- distributer za oba preparata je FLOREL d.o.o. Zagreb
- proizvođač Chemtura Netherland N.V., Amsterdam, Nizozemska

Larvicidni tretman podrazumijeva uništavanje razvojnih oblika komaraca dok su još u leglu (u vodenom miljeu), a osnovni mu je cilj smanjenje broja očekivanih odraslih oblika komaraca na području obuhvaćenom tretmanom.

S obzirom da je larvicidni tretman najučinkovitija i ekološki najprihvatljivija mjera u suzbijanju komaraca, nužno je njegovo provođenje.

Larvidicno tretiranje izvršava Veterinarska stanica Vukovar dok je vršitelj stručnog nadzora nad provedbom dezinsekcije komaraca Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Vrijednost ugovorene usluge dezinsekcije komaraca u gradu Vukovaru u 2017. godini iznosi 1.171.425,00 kn.