Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović nazočili su svečanom potpisivanju 254 Ugovora o stipendiranju sa studentima koji su ostvarili pravo na dodjelu stipendije za akademsku 2016./2017. godinu.

Svečanost je održana u dvorani rodne kuće Lavoslav Ružička gdje je gradonačelnik pozdravio okupljene akademske građane grada Vukovara te s istima potpisao ugovore.

„Ovo je nastavak politike Grada Vukovara gdje prepoznajemo i naslanjamo se na mlade snage. Puno važnije od stipendija je osigurati im boravak i zapošljavanje u gradu i to nam je primarna zadaća", naglasio je vukovarski gradonačelnik. „Ostvarili smo izvanredne rezultate i pomake koji su daleko od onoga što bismo voljeli, željeli i što su potrebe ovih mladih ljudi, no upornim radom, kako njihovim na fakultetima, tako i našim na dužnostima koje obavljamo, sigurno ćemo doći do izuzetnih rezultata. To nam je cilj i namjera i mislim da smo na pravom putu da to i realiziramo, zaključio je Penava.

Ove godine je dodijeljeno je pet stipendija za studente prve godine studija deficitarnih zanimanja i 25 stipendija za studente druge i viših godina studija deficitarnih zanimanja. Iznos stipendija za deficitarna zanimanja je tisuću kuna mjesečno. Potpisani su ugovori i za dodjelu 163 stipendija za studente prve, druge i viših godina studija ostalih zanimanja u iznosu od 500 kuna mjesečno, 60 stipendija za studente prve, druge i viših godina studija ostalih zanimanja, iz posebno prikupljenih sredstava (donacija) u iznosu od 800 kuna mjesečno te jedna stipendija za studenta više godine studija ostalih zanimanja u iznosu od 850 kuna mjesečno. Sve stipendije dodijeljene su za deset mjeseci u akademskoj godini.

Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček istaknuo je kako su pravo na stipendije ostvarili svi redovni studenti koji su upisali prvu, ili više godine studija. Zahvalio je posebno sponzorima i gradovima te općinama koje su donirale sredstva za stipendije te naglasio da Grad Vukovar osim stipendija, sufinancira i međugradski te gradski prijevoz za sve učenike i studente s ciljem da obiteljima olakša obrazovanje djece.

Za potrebe stipendiranja u Proračunu Grada Vukovara osigurano je 2,3 milijuna kuna, dok je iz posebno prikupljenih sredstava od sponzora za ovu svrhu prikupljeno 512.500 kuna.