U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za novinare na kojoj je predsjednica Udruge „Vukovarski leptirići" Viktorija Matin prezentirala aktivnosti koje udruga provodi otkada je postala Pružatelj socijalnih usluga iz psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju.

Udruga Vukovarski leptirići je dobrovoljna, nevladina, neprofitna udruga djece s poteškoćama u razvoju, njihovih roditelja, skrbnika i ostalih građana s razvijenim socijalno-humanitarnim osjećajem. Udruga ima za cilj unaprjeđivanje medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju te kvalitete života njihovih obitelji. Djeluje na području Vukovara, no okuplja članove iz cijele Vukovarsko - srijemske županije te susjedne Osječko-baranjske županije i trenutno broji 100 korisnika do 18 godina života.

Ista postoji od 2011. godine i u četiri godine rada postigla je veliki uspjeh na području rane intervencije i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju. Nakon teških godina borbe roditelja s predrasudama te diskriminacijom djece, bez sustavnog rješenja i pomoći, konačno postaje Pružatelj socijalnih usluga. U suradnji s Gradom Vukovarom, uz svu moguću podršku, pomoć i razumijevanje gradonačelnika Ivana Penave i suradnika za problematiku djece s teškoćama u razvoju, osiguran je prostor veličine 230 kvadratnih metara koji ispunjava minimalne tehničke uvjete, po standardima i pravilniku za pružatelja socijalnih usluga.

Uz mnogobrojne apele Udruge i roditelja, a uz pomoć Grada Vukovara 17. studenoga 2016. godine Udruga je potpisala Ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te postaje Pružatelj socijalnih usluga iz psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava naglasio je kako je ovime napravljen veliki iskorak, kako u pomoći djeci s teškoćama u razvoju, tako i njihovim roditeljima ili skrbnicima od kojih djeca traže 24-satni angažman.

"To je kruna višegodišnje borbe udruge za sustavno rješavanje problema i pomoći djeci s teškoćama u razvoju", rekla je predsjednica Matin te izrazila nadu da će s vremenom Vukovar dobiti i Centar za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju.
.
Udruga će uz pomoć šestoro novozaposlenih od sada pružati psihosocijalnu podršku u vidu senzorne integracije, odgoja i edukacijske rehabilitacije, radne terapije i psihološke podrške, uz neurofeedback terapiju, kineziterapiju, sportsko-rekreacijske aktivnosti, a djeci su dostupna i terapija kvantnog integriranja primitivnih refleksa laserom, Brain Gym i igraonica