Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Nakon što je u prvoj knjizi „Herojski Vukovar“ opisana priprema i provedba velikosrpske agresije na Hrvatsku i Vukovar te njene ogromne posljedice, danas je u Hrvatskom domu Vukovar predstavljena i druga knjiga „Herojski Vukovar“ koja obrađuje teme srpske okupacije Vukovara, mirne reintegracije, povratka prognanika, saniranje posljedica te temu obnove, gospodarskog i društvenog razvoja Vukovara.

Okupljene je ispred Grada Vukovara pozdravio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac koji je ovom prilikom zahvalio Društvu za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA te svim partnerima i sudionicima na hvale vrijednom projektu.

Naime, znanstveno-izdavački projekt „Herojski Vukovar“ započeo je u studenome 2020. godine s ciljem istraživanja, analiziranja i opisivanja relevantnih tema koje su obilježile povijest Vukovara i život Vukovarki i Vukovaraca u proteklih 30 godina.

Proveden je na inicijativu Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA, u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata kao glavnim partnerom i drugim znanstvenim, obrazovnim i kulturnim ustanovama u Hrvatskoj prigodom tridesete obljetnice velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku i Vukovar te uz punu potporu Grada Vukovara.

Na projektu je surađivalo 38 znanstvenika i stručnjaka iz različitih znanstvenih polja i grana te su u dvije velike knjige objavljena su 32 poglavlja o povijesti Vukovara od 1991. do 2021.

Objavljene su 1062 stranice o povijesti Vukovara u Domovinskom ratu, o borbi hrvatskih branitelja protiv srpskoga agresora, o srpskoj okupaciji i poslije mirnoj reintegraciji, o obnovi grada i povratku prognanika, o razvoju gospodarstva i društvenih djelatnosti od 1998. do 2021.

U dvjema knjigama navedeno je preko 3000 povijesnih izvora i dokumenata te bibliografskih jedinica literature te je objavljeno preko 600 dokumentarnih fotografija i ostalih likovnih priloga.