Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Sada već na svjetskoj razini poznati street art festival VukovART, koji se u Vukovaru održava od 2017. godine sa sobom je donio ukupno 33 vrhunska umjetnička djela koja krase vukovarske ulice te pročelja njegovih zgrada.

Posljednje dvije godine provedba projekta u 100%-tnom iznosu financirana je sredstvima Europske unije, u okviru ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, a financiranje iznosi 1.495.311,50 kuna.

Održana je završna konferencija EU projekta „VukovART-Luka umjetnosti“ na kojoj je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac istaknuo kako je zahvaljujući ovome projektu grad Vukovar postao poznat diljem svijeta u potpuno novoj dimenziji. „Iako smo EU projekt priveli kraju, svakako ćemo se nastaviti kretati istim smjerom te nas iduće godine očekuje nastavak projekta s 3 nova umjetnička djela.“, rekao je zamjenik Sušac.

Koordinator projekta Siniša Mitrović pojasnio je kako je projekt, uz oslikavanje murala i 3D slika, obuhvatio i razne druge aktivnosti koje su djeci i mladima omogućili stjecanje novih znanja i vještina u ovoj grani umjetnosti. „U prethodne dvije godine, unatoč svim okolnostima koje su nas zatekle, projekt smo uspješno priveli kraju te stekli zaista sjajna iskustva.“, zaključio je Mitrović.

Da je ideja potekla još 2016. godine s prvom 3D slikom na mostu preko Vuke, pojašnjava suorganizator Krešimir Herceg. „Malo gradova može se pohvaliti ovakvim projektom, ako u obzir uzmemo površinu i kvadraturu Vukovara te broj djela i umjetnika svjetske razine koji su doprinijeli razvoju festivala.“, rekao je Herceg.

U vukovarsku Luku umjetnosti posljednje dvije godine uplovilo je 15 umjetnika redom iz Hrvatske, Bugarske, Njemačke, Španjolske, Švicarske, Latvije, Rusije, Srbije, Meksika te Bosne i Hercegovine, a u popratnom sadržaju festivala koji je uključivao izložbe, radionice, koncerte, dječje, filmske i književne programe, ali i razne druge aktivnosti, uživali su brojni Vukovarci i posjetitelji Vukovara.

Vukovar je postao turistički prepoznata galerija na otvorenome u kojoj uz lokalnu zajednicu, svakodnevno uživaju i turisti.