Kategorija: Sjednice gradskog vijeća

U Rodnoj kući Lavoslava Ružičke prema epidemiološkim preporukama održana je 37. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara koja je započela aktualnim satom gradonačelnika, a 16 vijećnika je na istome svoje pitanje uputilo gradonačelniku Grada Vukovara Ivanu Penavi.

Vijećnica Ivana Radoš zatražila je analizu ulaganja u osnovne škole na području grada Vukovara u vremenu kada je osnivač bila Vukovarsko-srijemska županija u komparaciji s vremenom od kada su osnivačka prava prešla na Grad Vukovar. Gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako je od preuzimanja osnivačkih prava uslijedila realizacija mnogih projekata vezanih za osnovne škole koji su duže vrijeme bili na čekanju te je istaknuo neke važnije. Tu se svakako ubraja uvođenje nastave produženog boravka za prve i druge razrede te shodno tome i osposobljavanje te preuređivanje prostora za održavanje produženog boravka, kao i zapošljavanje djelatnika. Osim toga, provedeni su brojni investicijski radovi – sanacija krovišta, obnova sportskih dvorana i sportskih igrališta u sklopu škola, energetska obnova, donacija opreme za rad. Također, Grad Vukovar s 10% iznosa financira i radove na obnovi OŠ Nikole Andrića. „U suradnji s ravnateljima vukovarskih osnovnih škola učinili smo puno do sada te ćemo kroz naredne dvije godine sve osnovne škole dovesti do razine iznad standarda“, zaključio je gradonačelnik. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević rekao je kako je OŠ Antuna Bauera godinama bila u planu investicijskog održavanja za sanaciju krova, a proveo ju je Grad Vukovar u prvoj godini kako je preuzeo osnivačka prava. „Oko 2 milijuna kuna svake godine ulažemo kroz investicijsko održavanje u naše osnovne škole, što bi značilo da smo do sada više od 4 milijuna kuna uložili i time poboljšali uvjete rada“, zaključio je Kobašević.

Vijećnik Igor Naletilić upitao je kada se može očekivati izgradnja kružnog toka kod OŠ Antuna Bauera te isto tako, hoće li se kružni tok iz smjera Županijske ulice sanirati, s obzirom da se nakon obilnijih kiša voda zadržava na kolniku te time utječe na sigurnost prometa. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je u suradnji s Hrvatskim cestama proveden postupak javne nabave te je s tvrtkom Cestorad ugovoren posao vrijedan 3.500.000 kuna kojim će se izgraditi kružni tok kod OŠ Antuna Bauera i sanirati ceste koje vode ka njemu. „Ova investicija je izrazito važna ponajprije s aspekta sigurnosti polaznika OŠ Antuna Bauera te se nadam kako će, nakon što radovi 15. ožujka započnu, vrlo brzo biti riješen dugogodišnji problem, na zadovoljstvo roditelja, nastavnika i djece koja školu pohađaju“, rekao je gradonačelnik Penava.  Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig odgovorio je na pitanje vezano za sanaciju kružnog toka kod Luke Vukovar iz smjera Županijske ulice. „Grad Vukovar na žalost nema ingerenciju nad državnom cestom te se ne smije upustiti u sanaciju navedenoga mjesta, no Hrvatske ceste smo upoznali s problematikom te se nadamo kako će ista biti riješena čim to vremenski uvjeti dopuste“, kazao je Čullig.

Vijećnik Radivoje Đurić upitao je postoji li namjera izgradnje pješačko-biciklističke staze u Ulici bana J.Jelačića, na što je gradonačelnik odgovorio kako je ideja cijeli grad povezati pješačko-biciklističkim stazama te kako projekt dugo vremena nije došao na red u planu Hrvatskih cesta. No, usprkos tome, Grad Vukovar je odlučio izvršiti navedenu investiciju te izgraditi pješačko-biciklističku stazu od Trga Slavija do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovar.

Vijećnika Filipa Sušca zanimalo je postoje li pomaci za modernizaciju dječjeg igrališta u Vatikanskoj ulici na Mitnici. Gradonačelnik je rekao kako je do sada na navedenoj lokaciji postavljen suhozid u suradnji s braniteljima s otoka Paga, a dječje igralište je donacije tvrtke INA. Pročelnik Čulig dodao je kako je idejno rješenje izrađeno te se nada da će krajem 2021. godine započeti realizacija urbanizacije trga u Vatikanskoj ulici, no s obzirom kako je navedeno područje arheološko nalazište, dubinski radovi nisu dopušteni što dodatno prolongira uređenje. „Grad Vukovar je već surađivao s turskim kompanijama koje su uredile dječja igrališta u gradu, a koje su također iskazale interes i za uređenjem ovog igrališta, no pandemija je pregovore odgodila, ali svakako ćemo uspostaviti ponovni kontakt te se nadamo kako će se suradnja izrealizirati“, zaključio je Čulig.

Vijećnik Goran Bošnjak osvrnuo se na situaciju s autobusnim prijevozom na području našega grada te tražio pojašnjenje o čemu se točno radi i krši li tvrtka Čazmatrans županijsku koncesiju. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako niti jedna uređena sredina na ovakvu situaciju ne bi blagonaklono gledala. „Sve ove godine smo s tvrtkom Čazmatrans surađivali i borili se protiv ilegalnih prijevoznika, a upravo svojim sadašnjim postupcima, pod krinkom županijske koncesije, upravo to sada rade. Županijska koncesija, kako joj i samo ime kaže trebala bi se odnositi na međugradski prijevoz te putnike ukrcavati i iskrcavati na glavnom autobusnom kolodvoru, što ovdje nije slučaj. Lokalnom koncesijom pokrivaju se točke unutar grada Vukovara te su autobusna stajališta postavljena planski kako bi se povezalo različite dijelove grada“, rekao je gradonačelnik te dodao kako je ovo Gradsko vijeće donijelo odluku o najpovoljnijem koncesionaru, a to je ovoga puta Slavonija Bus. Da je sve urađenu u skladu s propisanim zakonima potvrdila je i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. „Uz politički blagoslov i potporu, tvrtka Čazmatrans manipulira županijskom koncesijom te se zaustavlja na svakom gradskom stajalištu autobusa, a ne na autobusnom kolodvoru te tako obavlja funkciju gradskog linijskog prijevoza i to ilegalno. Upravo stoga smo dužni novčano kažnjavati svakog tko staje na gradska stajališta, a nije koncesionar“, zaključio je gradonačelnik.

Vijećnik Borislav Nikolić pitao je kako građani mogu znati da u gradskim tvrtkama ima slobodnih radnih mjesta, s obzirom da isti prema zakonu nisu u obvezi provoditi natječaje te mogu li zapošljavanja biti transparentnija. Gradonačelnik je rekao kako se slaže kako bi sva zapošljavanja trebala biti transparentnija i kako će uvijek biti za otvoren za takva nastojanja. Kada se radi o zapošljavanjima u gradskim tvrtkama i ustanovama, iako nisu zakonski obveznici raspisivanja natječaja, nedavno je i tvrtka Vukovarski Vodotoranj -  simbol hrvatskog zajedništva imala natječaj za zapošljavanje, a tvrtka Vodovod grada Vukovara je od nedavno u obvezi natječaje raspisivati te će se na iste građani moći javljati kako bi pronašli zaposlenje u svome gradu.

Vijećnik Srđan Kolar osvrnuo se na raspodjelu novca iz gradskog proračuna i to za sportske klubove. Pitanje se odnosilo na nesrazmjer u sredstvima koja je dio NK Vuteks Sloga i HNK Vukovar '91.  zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako sredstva iz gradskog proračuna koja dobivaju klubovi na području Vukovara, sukladno zakonu raspoređuje Zajednica sportskih udruga Vukovar. Sredstva se raspoređuju na način da u svakoj kategoriji može biti po jedan predstavnik određenog sporta, a bodovi se dobivaju na angažmanu klubova, broja polaznika, financiranju od strane trećih te odluke o visini sredstava nisu uključivale političke odluke. Zamjenik Pavliček je vijećnika Kolara također upoznao s tim da se klubovi i 2 puta godišnje mogu javiti na izvanredno financiranje preko kojega mogu povući dodatna sredstva.

Vijećnicu Biljanu Gaća zanimalo je što je Grad Vukovar poduzeo po pitanju prevencije učestalog devijantnog ponašanja pojedinaca, pripadnika navijačkih skupina, na području grada Vukovara, za što smatra da šalje lošu poruku potencijalnim investitorima čime se narušava pozitivna poduzetnička klima. Gradonačelnik Penava istaknuo je činjenicu kako je Vukovar duži niz godina prema brojim pokazateljima pri vrhu ljestvice najsigurnijih gradova u Republici Hrvatskoj, sukladno izvješćima MUP-a. Kao pokazatelj uspjeha poduzetničke i gospodarske slike grada Vukovara istaknuo je  popunjenu poduzetničku zonu, ali i broj investitora, koji nikada nije bio veći. Jednako tako, istaknuo je kako s njegovog stajališta svako nasilje nailazi na osudu, ali i svoju težnju da se svaki građanin grada Vukovara osjeća sigurno. Grad Vukovar uvijek zauzima stav neprihvatljivosti devijantnog i delinkventnog ponašanja, a nazočnost pripadnika MUP-a na ulicama grada smatra garantom reda, mira i sigurnosti.

Vijećnik Darko Buljan istaknuo je kako autobusi prijevoznika Slavonija Bus nisu adekvatni za invalide i teže pokretljive pripadnike starije životne dobi, dok autobusi tvrtke Čazmatrans to jesu te je upitao kako su u posljednje 3 godine kažnjavane prijevozničke tvrtke koje izletnike pri memorijalnim posjetima Vukovaru iskrcaju na gradskim stajalištima, budući tim autobusima ne bi trebalo biti dozvoljeno zaustavljanje na gradskim stajalištima. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša  Dražen Čulig rekao je kako su svi autobusi odabranog koncesionara u potpunosti opremljeni platformama za osobe s invaliditetom kao i za potrebe dječjih kolica. Dodao je kako smatra da je postupak odabira koncesionara učinjen i donijet na zakonit način, dok trenutna situacija po pitanju gradskog prijevoza ide u smjeru nezakonitosti.

Vijećnica Vesna Vujić  zatražila je pisani odgovor vezan za pitanje koji su projekti obuhvaćeni projektom Slavonija te s koliko sredstava će on biti financiran.

Vijećnicu Renatu Kovačić  zanimalo je koji infrastrukturni projekti su trenutno u tijeku u gradskoj četvrti Borovo naselje. Gradonačelnik Penava naglasio je kako se u Borovu naselju kontinuirano nastavlja velik broj radova i ulaganja, jednako kao i u ostalim dijelovima grada. U tijeku je kapitalni projekt obnove Radničkog doma kao dio Intervencijskog plana Grada Vukovara, zatim izgradnja novih parkirnih mjesta između „BZ-a“. U postupku nabave je i zipline za dječje igralište u Borovu naselju, kao i izgradnja prijeko potrebnog parkirališta kod Sportskih objekata Vukovar. Radi se i na izgradnji nogostupa u Ulici Jana Bate, a najavljena je i izgradnja moderne šetnice uz obalu Dunava od Doma tehnike do Općine Borovo. Pročelnik Čulig nadovezao se  na sanaciju Jadranske ulice koja će uslijediti nakon elektrifikacije pruge Vinkovci-Vukovar, što će biti financirano od strane HŽ-a, a planira se i sanacija i produljenje spojne ulice između Ulica Kralja Petra Krešimira i Dvanaest redarstvenika. 

Vijećnica Darija Benaković upitala je postoje li nove informacije o radovima na pročišćivaču voda. Direktor tvrtke Vodovod Dario Tišov, rekao je kako je nakon raskidanja prethodnog Ugovora, ponovljen natječaj za izvođača radova. Natječaj je završen 01. veljače te je pristigla jedna ponuda koja je u procijenjenim iznosima. Ukoliko sve bude sukladno planiranome, 2022. godine očekuje se da uređaj za pročišćavanje voda bude u pogonu.

Vijećnik Domagoj Bilić postavio je pitanje vezano za izgradnju novog dječjeg igrališta u neposrednoj blizini OŠ Mitnica. Pročelnik Čulig kazao je da je u tijeku faza izgradnje glavnog projekta s čime je paralelno pripremljena dokumentacija i nacrt troškovnika za nabavu sprava. Cilj je izgraditi kvalitetno dječje igralište s  pristupnim stazama i antistres podlogom, što bi trebalo biti učinjeno do kraja kolovoza.

Vijećnica Kristina Kuraja postavila je dva pitanja. Jedno se odnosilo na pitanje manjeg gradilišta koje se nalazi na novoj šetnici uz Dunav, dok se drugo odnosilo na gradsku četvrt tzv. „Rupe“ gdje se tijekom obilne kiše nakuplja voda koju je potrebno na neki način sanirati. Gradonačelnik Penava kazao je kako će na problematiku oborinskih voda obratiti pažnju i učiniti potrebno kako bi se spriječilo nakupljanje vode. Na pitanje manjeg gradilišta na šetnici uz Dunav gradonačelnik Penava rekao je kako riječ o projektu kojim se teži otvoriti još jedan pješački pristup Dunavu uz ugostiteljski atraktivan sadržaj. Objekt bi trebao biti gotov u svibnju, kada će sukladno propisima biti pušten u proceduru natječaja zainteresiranim ugostiteljima. Građanima i svim posjetiteljima  će time biti na raspolaganju jedno atraktivno mjesto uz Dunav, što je dobar put kojim se treba voditi po pitanju ugostiteljske ponude našega grada, zaključio je gradonačelnik.

Vijećnika Davida Vlajčića zanimalo je kada se počinje s prvim tretiranjima komaraca. Gradonačelnik Penava rekao je da se, kao i početkom svake godine, pokreće postupak javne nabave, a ove godine je Veterinarska stanica Vukovar ponovno odabrana kao najpovoljniji ponuditelj za taj posao. Istaknuo je kako uskoro kreće postupak larvicidnog tretiranja komaraca, ali i činjenicu da je Grad Vukovar jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja ovoj problematici svake godine pristupa sustavno, sistematizirano, profesionalno i ozbiljno.

Predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota upitao je u kojoj fazi je natječaj za izgradnju tzv. pera u lučici te je li točna informacija da Lučka uprava Vukovar želi raskinuti ugovor s tvrtkom koja vrši održavanje lučice i time prebaciti taj trošak na teret Grada Vukovara. Gradonačelnik Penava rekao je kako takve informacije nisu potpuno provjerene, a od Lučke uprave Vukovar očekuje da vodi brigu o interesima grada i građana Vukovara. Početak radova na izradi lukobrana, tj. nove buduće obaloutvrde na potezu ušća Vuke u Dunav prema Vučedolu projekt je u suradnji s Hrvatskim vodama. Okončan je postupak javne nabave te je odabran izvođač radova. Na odabir je uložena žalba, stoga se čeka odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te konačna odluka Hrvatskih voda. Slijedom toga, očekuje se skori početak radova na nasipavanju lukobrana. Riječ je o  vrlo opsežnom projekt, građevini koja će za grad značiti puno, a za što su Hrvatske vode izdvojile 40 milijuna kuna.

Uslijedilo je 15 točaka dnevnog reda:

  1. Razmatranje Izvješća o radu gradonačelnika od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine
  2. Donošenje Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Vukovara za 2021. godinu
  3. Donošenje Pravilnika o izmjeni Pravilnika o organizaciji i načinu provedbe programa produženog boravka u osnovnim školama čiji je osnivač Grad Vukovar
  4. Donošenje Izvješća o izvršenju „Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2020. godinu
  5. Donošenje Izvješća o izvršenju „Programa utroška sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za 2020. godinu
  6. Donošenje Odluke o naknadi vijećnika za rad u Gradskom vijeću Grada Vukovara i radnim tijelima Gradskog vijeća
  7. Donošenje Odluke o dopuni Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vukovara
  8. Donošenje Odluke o pristupanju promjeni Statuta Grada Vukovara
  9. Donošenje Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara
  10. Donošenje Analize stanja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara 2020.
  11. Donošenje Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara u 2021.
  12. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara
  13. Donošenje Odluke o djelatnostima od lokalnog značaja koje se smatraju komunalnim djelatnostima
  14. Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o povjeravanju komunalnih djelatnosti
  15. Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Vukovar

Sve su točke usvojene većinom glasova gradskih vijećnika. Zvučni zapis 37. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje.