Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Dan uoči odavanja počasti za poginule branitelje i civile vukovarske gradske četvrti Sajmište koalicijski partner Vlade Republike Hrvatske i druga najjača stranka u vlasti SDSS odao je počast za, kako kažu, žrtve rata 1991.-1995. godine na tzv. groblju šajkača. Povodom toga događaja Savjet za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara održao je konferenciju za medije.

"Za nas je to potpuno neprihvatljivo i ne možemo ne postaviti pitanje KUDA IDE OVA HRVATSKA? Odnosno, u kojem smjeru Hrvatsku vodi Vlada Andreja Plenkovića za koju je prihvatljivo da koalicijski partner odaje počast onima koji su napadali Vukovar i Hrvatsku te su odgovorni za razaranje cijelog hrvatskog grada i progonstvo, mučeništvo i smrt njegovih građana?  

Također, moramo istaknuti kako smo do sada pratili proces izjednačavanja žrtava agresora i žrtve, no na ovome slučaju možemo vidjeti da zapravo više nije riječ o izjednačavanju nego da agresorske „ŽRTVE“ postaju važnije dok se istovremeno naše žrtve neopravdano diskriminiraju.

Prilažemo i fotografije s groblja na kojemu je odana počast žrtvama rata, koji za koalicijskog partnera nema ime koje nosi u Ustavu Republike Hrvatske, a to je Domovinski rat. Kao što se može vidjeti, ne može biti riječ o civilnim žrtvama jer na nadgrobnim spomenicima vidimo da je osoba umrla 1992. godine. Zanima nas tko je mogao ubiti civila u Vukovaru 1992. godine?

Dakle, vijenci nisu položeni civilnim žrtvama nego „borcima za otadžbinu“, a Vlada Republike Hrvatske ne vidi ništa sporno u tome.

I ne samo Vlada, nego je izostala ikakva reakcija sve sile braniteljskih udruga. Moramo se zapitati i o tome bi li reakcija izostala da je vladajuća stranka SDP? Svi si jasno možemo predočiti scenarij u kojem bi se sve braniteljske udruge obrušile na SDP, ali sada svojom šutnjom i okretanjem glave brane vladajući HDZ.

Čija prava zapravo zastupaju? Prava braniteljske populacije zasigurno NE.

Takvi postupci, ili potpuni izostanak ikakve reakcije, zapravo zastupaju prava i zahtjeve manjinskog naroda koji nam neskriveno i uz podršku Vlade Republike Hrvatske uvodi manjinsku samoupravu na čemu sustavno rade već godinama.  Ni najmanje ne sumnjamo kako će popis stanovništva 2021. godine to i omogućiti.

Veličanje agresora je iskrivljavanje povijesti nastanka Republike Hrvatske i ponižavanje svih žrtava koje smo morali podnijeti za neovisnost naše Domovine. Oni koji bi trebali štititi svetost Domovinskog rata guraju glavu u pijesak i dopuštaju ponovnu agresiju na rane koje još nisu zarasle.

Što je ostalo od naše neovisnosti? Nismo je uspjeli zadržati ni puna tri desetljeća, a kuda vode ovu Hrvatsku postaje sve jasnije. Ponovno kao guske u maglu," rekao je Tomislav Josić predsjednik Savjeta za branitelje pokazujući pri tome fotografije nadgrobnih spomenika na kojima se nalaze imena s haških optužnica.