Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Obilježena je 29. obljetnica pogibije dvanaest redarstvenika koje su 2. svibnja 1991. godine u Borovu selu masakrirale paravojne postrojbe agresora. Pri tome je još 21 hrvatski policajac ranjen. Uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama bio je to neslužbeni početak Domovinskog rata.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijena su 2. svibnja 1991. iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. tijekom redovite policijske ophodnje u tadašnjem Borovu Selu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.
Ubijeni su hrvatski policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), pripadnici vinkovačke specijalne policije.

“Danas smo u mislima i osjećajima prema 12 poginulih redarstvenika koji su, spašavajući svoje zarobljene kolege, dočekani u zasjedi i masakrirani u Borovu Selu.  

Od toga je zločina prošlo 29. godina i svima nama koji u sebi gajimo emocije prema ovome i događajima koji će uslijediti, svakom je godinom sve teže.

Cijela država trebala bi imati takve dominantne osjećaje prema svojim žrtvama, ljudima koji su dali ono najviše od sebe što su mogli dati, no nasuprot tome osjeća se negostoljuba atmosfera prema našim traženjima pravde. Godina za godinom dolazi i prolazi, Vlada za Vladom isto tako. Za 12 masakriranih redarstvenika to je 29 godina i 14 Vlada Republike Hrvatske, ali ništa više. Kad su u pitanju djela, ona izostaju. Kad su u pitanju riječi, njih je previše.

Zbog njih 12 i zbog tisuća drugih koji nisu dobili nikakvu pravdu, ne smijemo odustati. Moramo mijenjati ciljeve i mehanizme jer sadašnji nas način vodi u zaborav i zataškavanje što ne smijemo i nećemo dopustiti,” rekao je ovom prilikom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Odavanje počasti ove će je godine prilagođeno Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pa je održano bez svečanog prigodnog programa te uobičajenih protokolarnih i sportskih aktivnosti.
U spomen na ubijene i masakrirane redarstvenike ruže su podno spomen obilježja položili i svijeće upalila brojna izaslanstva predvođena obiteljima ubijenih redarstvenika te MUP-a, udruga iz Domovinskog rata i jedinica lokalne i područne samouprave
Sveta misa za poginule redarstvenike služena je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.