Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Republika Hrvatska 01. studenog preuzela je jednogodišnje predsjedanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju koja obuhvaća 14 država: Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku, Moldaviju, Ukrajinu, Češku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

Predstavljanje Strategije održalo se upravo u Vukovaru, u Gradskom muzeju Vukovar, gdje su među brojnim uvaženim gostima predstavljanju nazočili i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Damir Pavić, ministar vanjskih poslova i europskih poslova Gordan Grlić Radman, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te brojni drugi župani, načelnici i gradonačelnici.

U sklopu predstavljanja navedene Strategije održalo se i potpisivanje te uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih nacionalnih i EU sredstava korisnicima iz pet slavonskih županija, među kojima je jedan od korisnika i Grad Vukovar, za projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Ulici Ive Tijardovića.

Gradonačelnik Penava, kao domaćin, prigodnim govorom obratio se svim nazočnima zahvalivši pri tome ministru Paviću te ministru Grlić Radmanu. U svom obraćanju istaknuo je važnost Dunava za grad Vukovar. „Budući je Dunav rijeka koja nam stoji u himni, posebno smo osjetljivi na istočnu granicu i događaje vezane za Domovinski rat, kada je u konačnici i nastala slobodna i demokratska hrvatska država. Grad Vukovar je grad koji je oduvijek svoju egzistenciju i svoje funkcioniranje u velikoj mjeri zasnivao na činjenici da leži na ovoj europskoj rijeci, žili kucavici Europe“ kazao je Penava te naglasio važnost Luke Vukovar, kao najveće hrvatske luke na unutarnjim vodama te značenje pridao njezinim iznimno uspješnim radom i procvatom, ali i bilježenjem značajnog porasta u pretovaru robe od 37%. Naglasio je i povećanje pristajanja riječnih kruzera u Vukovaru. „Iz godine u godinu bilježimo ogroman broj povećanja pristajanja riječnih putničkih brodova. Bilježimo rekordnu 2018. godinu s 231 ostvarenim dolaskom koji su doveli rekordan broj putnika, 31 972. O dinamici i ekspanziji te rastućem trendu najbolje govore aktualni podaci za ovu godinu kada sa 15. studenim bilježimo uplovljavanje 356 kruzera, a koji će dovesti 48 353 putnika“ zaključio je Penava.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Damir Pavić, izrazio je zadovoljstvo što se upravo u Vukovaru predstavljaju prioriteti ovako bitne Startegije za podunavske zemlje. „Ova strategija je jedna od jedna od 4 makroregionalne strategije Europske unije koja koordinira 14 zemalja dunavskog sliva. Hrvatska ovdje ima 3 politička cilja, a to su ravnomjerni regionalni razvoj gdje ćemo promovirati projekt Slavonija, Baranja i Srijem kao primjer dobre prakse i suradnje 5 slavonskih županija.  Drugi prioritet je povezivanje makroregionalnih strategija s lokalnim regionalnim strategijama, a treći je povezivanje sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva“ kazao je ministar Pavić.

„Danas pored ovoga potpisujemo ukupno 170 različitih ugovora vrijednosti 125 milijuna kuna. Većinu novca čini sufinanciranje postojećih projekata europskih fondova koji se provode na području 5 slavonskih županija, a svaki od projekata ima nacionalnu komponentu. Ovime je Vlada RH iz fonda ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna dodatno olakšala provođenje takvih projekata jedinicama lokalne samouprave“ zaključio je Pavić.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jednako tako je izrazio izuzetno zadovoljstvo što je Vukovar domaćin ovakvome događaju koji podržava ujednačen i održiv razvoj regionalne suradnje, a cilj Vlade Republike Hrvatske je ujednačenje cijelog prostora Republike Hrvatske i socijalna kohezija.

Tema hrvatskog predsjedanja Strategijom je  „Dunavska regija – 10 godina poslije“.

Strategija europske unije za dunavsku regiju povezuje zemlje dunavske regije koje će na taj način lakše dolaziti do sredstava za projekte za koje će u okviru strategije moći aplicirati. Strategija je u najvećem svom značaju okrenuta ka gospodarskom razvoju i usmjerena na gospodarstvo podunavskih zemalja.

Hrvatsko predsjedanje Strategijom značajan je događaj za Republiku Hrvatsku koji će doprinijeti jačanju već kvalitetne suradnje sa zemljama dunavske strategije te prezentirati ulogu Republike Hrvatske i provedbi ciljeva makroregionalne suradnje.