Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Dugogodišnje prijateljstvo dva grada, Vukovara i Splita, osnaženo je Sporazumom o prijateljstvu i suradnji koji je danas u Gradskoj vijećnici Grada Splita potpisao gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, čime su Vukovar i Split službeno postali gradovi prijatelji.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je svoje zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o prijateljstvu te je rekao kako je na ovaj način simbolično stavljena "točka na i" višegodišnje suradnje dva grada. „Ovo nije samo formalan čin. Ovo je rezultat emocija i želja građana dva grada. Poveznica Slavonije i Dalmacije izuzetno je jaka, a službeno prijateljstvo s glavnim gradom Dalmacije izuzetno nam je bitno jer emocije i suradnja traju već dug niz godina“ zaključio je, između ostaloga, Penava.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara evocirao je uspomenu na jednu davnu sliku koja se snažno urezala u memoriju Splita, ali i cijele Hrvatske. „Bio je to 26. kolovoz 1995. godine kada je Vlak slobode došao u Split. Tog dana, na Rivi, na pitanje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana što još da obeća, mnoštvo okupljenih građana, Splićana, pokazalo je svoje veliko srce viknuvši u jedan glas „Vukovar, Vukovar!“ To je jedan od najljepših trenutaka u dugoj povijesti Splita. Podsjetio bih da su ovaj Sporazum jednoglasno podržali splitski gradski vijećnici“ kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Poseban dar, u obliku skulpture Vukovarskog vodotornja koji je odmah pronašao svoje istaknuto mjesto u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Penava ovom je prigodom poklonio gradonačelniku Grada Splita , a za uzvrat dobio ključ novog prijateljskog Grada Splita.

U sklopu posjete gradu Splitu vukovarski gradonačelnik Penava obišao je danas znameniti mural posvećen vukovarskim herojima. Sjevernom stranom Vukovarske ulice, gdje se nalazi mural, prošetao se uz pratnju gradonačelnika Andre Krstulovića Opare zastavši ispred svakog lika i priče iz vukovarske epopeje, a koje su kistovima „ispričali“ umjetnici navijačke skupine Hajduka - Torcide.

 

Foto: Grad Split