Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

 

Listopad 1991. u Vukovar je sa sobom donio rane kojih se sjećamo i danas. Uz tragičnu pogibiju general – bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, prisjećamo se 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara.

U prigodi odavanja poštovanja Vukovar je posjetio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Obilježavanje sjećanja započelo je kod Spomen križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku, gdje je ujedno bio i cilj Memorijalne atletske utrke „Hvala vam za moj korak slobodni“ koja je započela  s mjesta pogibije Blage Zadre.

Trkače je dočekao ministar Davor Božinović, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić te drugi uzvanici koji su sudioicima utrke ulaskom u cilj podijelili zastavice Republike Hrvatske kao simbol slobodne i samostale države.

Ovom prilikom ministar Božinović istaknuo je važnost obilježavanja sjećanja na poginule i nestale policajce za Ministarstvo unutarnjih poslova, ali i grad Vukovar i Republiku Hrvatsku. „Na ovaj način sjećamo se njihove žrtve, a ono što nam je sada na srcu je njihova hrabrost, odlučnost da se odupru daleko moćnijem neprijatelji i ispišu najslavnije stranice u povijesti stvaranja hrvatske države. Naša je obveza i kao sustava i kao države čuvati spomen na njih i prenositi ono što su napravili novim generacijama, kako se sve što se događalo u Vukovaru nikada ne bi prepustilo zaboravu“ rekao je ministar Božinović.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava kazao je kako je 16. listopad uvijek tužan dan za grad Vukovar. „Podatak o broju stradalih policajaca u gradu Vukovaru govori o razini stradanja branitelja Vukovara u segmentu pripadnosti Ministarstvu unutarnjih poslova. Uz ponos i zahvalnost koju osjećamo prema tim ljudima, ostaje velika prazina u srcu kao i nespokoj zbog svih onih koji su po padu grada zarobljeni živi, a onda na okrutan način pogubljeni“ rekao je gradonačelnik Penava.

Program obilježavanja nastavio se projekcijom filma „Smije li ratnik plakati“ . Nakon toga uslijedio je odlazak do Spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara gdje im je odana počast uz paljenje svijeća.