Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te molitvom i misom obilježen je dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina. Ovaj dan u centru naselja Sotin, uz mjesto spomen križa okupio je stradalnike, lokalna i najviša državna izaslanstva.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Sotina odale brojne udruge i izaslanstva: Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sotin i hrvatski branitelji, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Dražen Milinković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, delegacija Vukovarsko-srijemske županije predvođena županom Božom Galićem te izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Okupljenima se, između ostalih, obratio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglašavajući početak tužne i emotivne jeseni za Vukovar.  „Uvod je ovo u teške dane koji traju već neko vrijeme i trajati će kroz cijeli studeni, kada nažalost imamo i previše ovakvih mjesta koje trebamo posjetiti, sjetiti se ubijenih sumještana, a nažalost sa svima njima priča i scenarij je vrlo sličan. 28 godina nakon, za ljudima se još uvijek traga, ne znamo gdje su, krivci za njihovu sudbinu nisu dobili primjerene kazne, a njihove obitelji nisu dočekale pravdu“ rekao je Penava ističući težinu i tugu koja se pojavljuje dolaskom na ovakva mjesta.

„Pitamo se, koja je točka i cilj s kojim bi bili zadovoljni? Smatram da smo davnih godina prošli točku kada smo mogli biti zadovoljni, a 28 godina nikome ne služi na čast i ponos s aspekta osuđivanja ratnih zločinaca, pronalaska sudbina ljudi i to je jedan veliki teret na leđima svih nas. U zaboravu i proteku vremena se ne možemo sakriti, a svaka godina koja prođe nas udaljava od točke kada smo mogli biti spokojni“ zaključio je gradonačelnik.

Ministar branitelja, Tomo Medved, ovom prilikom istaknuo je kako je u posljednje 3 godine učinjen veliki iskorak po pitanju traganja za nestalima. „U 2019. godini po prvi puta smo u Republici Hrvatskoj donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a  koji je regulirao čitav niz aktivnosti i koordinacija. Probna iskapanja se provode svakodnevno, a predstoji nam čitav niz nadogradnji na tom pravcu kako bi što je moguće više intenzivirali postupak pronalaska nestalih osoba“ rekao je ministar Medved te naglasio kako je upravo u Sotinu ovih dana identificirano tijelo nestalog hrvatskog branitelja.

Nakon prigodnog programa i molitve uslijedila je sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane Sotina u crkvi sv. Marije pomoćnice u Sotinu.

U Sotinu je u listopadu 1991. stradalo 68 mještana, najveći dio njih ubijen je nakon okupacije. Posmrtni ostatci 17 njih još uvijek nisu pronađeni.