Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić, zapovjednik inženjerijeske bojne GOBMR-e bojnik Ivan Liović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održali su u vojarni "204. brigade Hrvatske vojske" u Vukovaru prezentaciju o proširenju vukovarske vojarne i inženjerijskim radovima na području Grada Vukovara.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u sklopu inženjerijske obuke pruža pomoć Gradu Vukovaru u raščišćavanju ratom oštećenih objekata. Prema Sporazumu o pružanju pomoći OS RH Vukovaru potpisanog 26. listopada 2018. godine određeno je 47 lokacija koje je potrebno raščistiti.

General Jurković je ovom prilikom pohvalio suradnju lokalne samouprave s Hrvatskom vojskom te istaknuo neke od brojnih projekata na kojima se radi. „U prvom redu bih istaknuo vraćanje promocije polaznika vojnih škola u Vukovar. Izgradili smo vojarnu, ovdje smo razmjestili jednu inženjerijsku satniju GOMBR-e, a u planu je i proširenje kapaciteta do 2020. godine kako bi u Vukovar mogli smjestiti cijelu jednu inženjerijsku bojnu. Od 2011. godine u Vukovaru se konstantno provode inženjerijski radovi, a jedno od takvih aktivnosti jest raščišćavanje objekata razrušenih tijekom Domovinskog rata, a do današnjeg dana očišćeno je 500 takvih objekata", istaknuo je general Jurković.

Zapovjednik GOMBR-e brigadir Mijo Validžić dodao je kako je Hrvatska vojska posljednjih godina napravila puno posla u Vukovaru, no još uvijek ga ima.

O tijeku radova izvijestio je zapovjednik inženjerijeske bojne GOBMR-e bojnik Ivan Liović rekavši kako će u sljedeća 3-4 mjeseca biti raščišćeno 47 ruševnih objekata, a ukoliko Grad Vukovar iskaže potrebu za dodatnim radovima, vojska će stajati na raspolaganju.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava naglasio je kako je suradnja Ministarstva obrane RH i Grada Vukovara na vrhunskoj razini.

„Akcija koja je u tijeku se odvija iz razloga što ratna razaranja na području Grada Vukovara i dalje predstavljaju problem te ih je potrebno sanirati. Trenutno su to objekti čijim će se raščišćavanjem povećati sigurnost naših sugrađana, ali i spriječiti mogućnost nastajanja staništa različitih životinjskih vrsta", kazao je Penava te dodao kako iz svih zajedničkih projekata na kojima zajedničkim snagama Grad Vukovar surađuje s Ministarstvom obran RH, posebno istiće dolazak Hrvatske vojske u Vukovar. „To je bila dugogodišnja želja svih nas u gradu Vukovaru te posebno istićem i zahvaljujem potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je svojom energijom doveo do realizacije tog projekta u izrazito kratkom vremenu, a svakako je u istome utjecaj imala i predsjednica Republike te vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar Kitarović, kao i Glavnom stožeru OS RH", naglasio je Penava te istaknuo kako još mnogi projekti slijede u bliskoj budućnosti. „Ono što nas čeka i što nas veseli je formiranje inženjerijske bojne u Vukovaru. Grad Vukovar će nastojati omogućiti što bolje uvjete svim vojnicima u našem gradu kako bismo im u maksimalnoj mjeri približili grad i omogućili maksimalne uvjete za život u Vukovaru", rekao je gradonačelnik Penava te zaključio – „Kamo sreće da je svako ministarstvo i ministar napravio iskorake koje smo vidjeli od strane ministra obrane, Vukovar bi danas bio puno bolje mjesto za život."

Nakon održane prezentacije, general Jurković, brigadir Validžić, bojnik Liović te gradonačelnik Penava sa suradnicima su obišli inženjerijske radove na uklanjanju napuštenih objekata u Vukovaru.