Kategorija: Turistička zajednica grada Vukovara

Riječ je o festivalu koji povodom Dana grada u Vukovaru okuplja sudionike koji čuvaju i prezentiraju hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu upisanu na nacionalnu listu i na UNESCO-vu Reprezentativnu listu baštine čovječanstva. Tako su ulice i trgovi Vukovara ovaj vikend ponovno bili mjesto susreta preko 600 sudionika i čuvara tradicije i kulturnog nasljeđa od Dubrovnika, preko Korčule, Omiša, Sinja, Dugog otoka, Varaždina, Koprivnice, Đakova i drugih slavonskih mjesta, a brojni posjetitelji imali su priliku na jednom mjestu upoznati se s ljepotom hrvatske baštine i doživjeti barem djelić atmosfere nekih od najznačajnijih turističkih manifestacija poput Špancirfesta ili Renesansnog festivala. Ovakve manifestacije neizostavno generiraju iznadprosječne turističke brojke, što se pokazalo i u ovom slučaju, jer je znatno povećan broj noćenja ovog vikenda. Pokazujući snagu zajedništva, Vukovar je ponovno bio Hrvatska u malom.

Ovogodišnja tema Festivala bili su zvončari kao jedno od hrvatskih zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-voj listi. Hrvatskim zvončarima pridružili su se i gosti iz Bugarske koji su s mnogo zvonjave i buke svojim ophodom po vukovarskim ulicama uveseljavali brojne znatiželjnike. Međunarodni karakter Festivala potvrdila je i ovogodišnja zemlja partner Država Izrael koja se prezentirala kroz izložbu Papa Franjo u Izraelu i projekcijom filma redatelja svjetskog glasa, Ephraima Kishona te predavanjem veleposlanika i ambasadora Festivala na vukovarskom Veleučilištu Lavoslav Ružička. Veleposlanik Države Izrael Nj.E. Ilan Mor, nazočio je otvorenju Festivala, zajedno s ovogodišnji ambasadorom, prof. dr. sc. Draganom Primorcem, a kojeg je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Filip Sušac.

Svoju posebnu prezentaciju imale su i uzorne seoske žene iz različitih županija koje su prezentirale svoje autohtone proizvode zajedno s lokalnim proizvođačima i OPG-ima. Na svoje su došli i oni najmlađi za koje su pripremljene iznimno zanimljive radionice i predstave. Uz neizostavnu eno i gastro ponudu, iznimne glazbene večeri uz klapsku pjesmu i koncert grupe Opća opasnost, zabava se protezala do dugo u noć.

 

Foto: Darko Kešnjer