Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U Gradskom muzeju Vukovar 8. rujna 2022. godine otvorena je izložba Flowers autora Željka Begovića.

Željko Begović rođen je u Slunju 2.siječnja 1964.godine. Iste te godine doseljava se s roditeljima u Slavoniju, u Cernu. Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a 1989. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1995. godine u klasi prof. Zlatka Kauzlarića – Atača.

Begović nas ovoga puta obdaruje cvijećem u tehnici asamblaža. Njegova omiljena slikarska tema jeste mrtva priroda, kojoj se uvijek iznova vraća. Autora prepoznajemo po njegovom snažnom koloritu, po redanju oprečnih boja koje se miješaju u oku promatrača, po raslojavanju zadane si teme, teme cvijeća koja ga godinama uvijek iznova inspirira, tamo od njegovih prvih likovnih traženja kasnih 90-ih. Iz svakog djela izbija koloraturna vitalnost, živost boja nas privlači, uvlači nas u sebe, i u nama ostavlja dojam neke sjete i nostalgije, osjećaja prolaznosti naspram vječnosti. U ritmu povremenih izlaganja, ostajući vjeran izričaju lirske ekspresije, svojim slikarskim izričajem, nezaobilazna je osobnost u likovnoj kulturi ovog dijela Hrvatske koju obogaćuje i obilježava svojim prepoznatljivim likovnim rukopisom, istaknula je povjesničarka umjetnosti Marlena Lončarević.

Na izložbi Flowers izloženo je 30 radova, a izložbu prati i katalog koji je oblikovao kustos Gradskog muzeja Vukovar Zoran Šimunović.
Izložbu prati katalog.

Na otvorenju izložbe govorila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukova. Umjetnika i njegovo djelo predstavio je Dubravko Sertić, akademski slikar. Autor je pozdravio sve prisutne i zahvalio se Gradskom muzeju Vukovar na suradnji.

Izložbu posjetitelji mogu vidjeti do 30. rujna 2022.

Foto: Dražen Bota